Hinkali - Gruzijas noslēpums

img


Vienosimies uzreiz, neskatoties uz ārējo un iekšējo līdzību, hinkali nav nekāda sakara ar pelmeņiem. Kaut vai tāpēc, ka tos gatavo pēc īpašas receptes, sarežģītas un daudzpakāpju. Gatavošanas process ir tik sarežģīts, ka ne katra saimniece uzņemsies gatavot šo ēdienu savai ģimenei. Bet, ja viņa zina, kā pagatavot hinkali, viņa kļūst par slavenību savā pilsētā, kvartālā, ciematā. Droši vien, šis ir visnoslēpumainākais gruzīnu virtuves ēdiens, simboliskākais un sarežģītākais.

Hinkali vēsture sākas pagānu laikos, kad šis ēdiens tika gatavots tikai lielajos svētkos, kas saistīti ar saules kultu. Katra "hinkalinka" tika veidota simboliski: aste - pats gaismeklis, pildījums - pārpilnība un siltums, mīkla - saules stari. Ir pētnieki, kas apgalvo, ka gruzīni ēdiena gatavošanas tradīciju un pašu principu (mīklas apvalku un gaļas pildījumu) pārņēmuši no klejotāju tautām, kuras periodiski cīnījās ar Aizkaukāzu. Pieņēmums nav nopietni pamatots, jo pildījumu gatavo atšķirīgi, un ar gruzīnu ēdienu saistītās tradīcijas un etiķete atšķiras no ēdienu gatavošanas tradīcijām Āzijā.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.47



Attēlā: Hinkali ar improvizētu pildījumu (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv