Gurķis – gurķītis

img


Mūsdienās nav nekā vienkāršāka un pazīstamāka par gurķi. Mēs esam tik ļoti pieraduši pie šiem zaļajiem augļiem, ka bieži tos pat nepamanām. Katrā ledusskapī, pagrabos un virtuves skapjos glabājas marinētu un sālītu gurķu burciņas. Pirms 30 gadiem svaigo gurķu sezona beidzās augustā un sākās tikai februārī, kad parādījās pirmie garie siltumnīcas gurķi, pret kuriem joprojām izturamies vēsi, dodot priekšroku vietējiem, īsajiem, kārpainajiem, kraukšķīgajiem lauka gurķiem.

Gurķu dzimtene ir Indija. Pirms četriem gadsimtiem šie augļi tika uzskatīti par eksotiskiem un grūti pieejamiem. Ir zināms pārsteidzošs gadījums. Turcijas sultāns saņēma dāvanu no indiešu maharadžas – zelta trauku, pilnu ar gurķiem. Pievienotajā vēstījumā maharadža teica, ka sūta divus dučus augļu. Sultāns saskaitīja tikai 23 gabalus. Sākās izmeklēšana, kas beidzās ar traģēdiju. Saniknotais valdnieks pavēlēja uzšķērst vēderus visiem galminiekiem, kas tobrīd atradās pilī. Pavēle tika izpildīta, bet vainīgais tā arī netika atrasts. Tikai nākamajā dienā izrādījās, ka viens no gurķiem bija sācis pūt un pavārs nolēmis to izmest. Tik vērtīgi bija zaļie un saldie augļi.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.5



Attēlā: Sālītie gurķi uzkodā un salātos (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv