Kas var būt vienkāršāks par kāpostiem? Nekas. Baltie galviņkāposti ir lētākais, veselīgākais un gardākais produkts uz mūsu galda jau vairāk nekā desmit gadsimtus. Kāposti jau sen ir ne tikai produkts, tie ir ieguvuši simbolisku un pat rituālu nozīmi. Jūs visi zināt seno tradīciju – pēdējam karstajam ēdienam kāzās jābūt gatavotam no kāpostiem, visbiežāk skābētiem kāpostiem. Tas ir signāls visiem viesiem, ka maltīte ir beigusies, saimniekiem vairs nekas nav atlicis. Bet sāksim ar kāpostu vēsturi.
Tiesības saukt sevi par kāpostu dzimteni apstrīd Grieķija un Ķīna. Grieķi argumentē ar to, ka senie avoti apraksta kāpostu ēdienu receptes, ķīnieši - ar senām atsaucēm hronikās un medicīnas traktātos. Bet šis strīds ir neatrisināms. Jo grieķi runā par baltajiem galviņkāpostiem, bet ķīnieši par Pekinas kāpostiem. Korejieši bieži iejaucas strīdos, viņu nacionālais ēdiens kimči ir no marinētiem Pekinas kāpostiem, un bez šaubām pievienojot asos sarkanos piparus. Strīdi paliek strīdi, bet kā kāposti nokļuva mūsu zemēs?
[...]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.9
Attēlā: Skābēto kāpostu salāti (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv