Itāļu virtuve ir pazīstama visā pasaulē. Ēdieni nav sarežģīti, bet koši un garšīgi tie ir viena vienkārša iemesla dēļ - tos gatavo tikai no svaigiem produktiem. Viss ir tik vienkārši, taču reti kurš zina, ka šīs itāļu virtuves tradīcijas veidojās bada un trūkuma laikos.
Itāļiem vienmēr ir trūcis piemērotas zemes kviešu audzēšanai. Daudz purvu, ierobežotas auglīgas zemes platības. Dārzeņu un augļu bija pietiekami, arī ar gaļu nebija problēmu, problēmas bija tikai ar graudiem. Itālijas klēts - Sicīlijas sala - bieži vien tika nogriezta no Apenīnu pussalas karu, neražas vai politisko robežu dēļ. Romas impērijas laikā problēma tika atrisināta, importējot graudus no Ēģiptes, Sīrijas un Kartāgas. Viduslaikos bija daudz sarežģītāk.
[...]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.16
Attēlā: Vienkāršākais risoto (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv