Gaļas sautējums – bruņinieku cienīgs ēdiens

img

Droši vien kulinārijā nav vienkāršāka un visā pasaulē slavenāka ēdiena. Nē, tas nav tik sens, tam ir vien 400-450 gadi. To gatavo dažādos veidos, dažādās valstīs, dažādos kontinentos, dažādās virtuvēs. Kanoniskas sautējuma receptes vienkārši nav. Bet šis ēdiens pārliecinoši turas uz trim “pīlāriem”: gaļas, sīpoliem un kartupeļiem. Kam radās ideja apvienot šos trīs produktus vienā ēdienā, nav zināms, taču šis cilvēks neapšaubāmi ir ģēnijs. Sautējums ir Eiropas ēdiens. Tāpēc tas varēja parādīties ne agrāk kā vecajā pasaulē sāka ēst kartupeļus. Tas notika ne agrāk kā 16. gadsimta beigās vai 17. gadsimta sākumā.

Liellopu gaļa, sīpoli, kartupeļi, sāls, pipari. Visu liek katlā, pievieno gabaliņu sviesta un liek cepeškrāsnī uz vairākām stundām. Tā ir visa recepte. Garšīgi! Patiesība -  nav ļoti veselīgi, bet garšīgi. Tāpēc tas joprojām ir populārs ēdiens. Kas attiecas uz stāstu ar “cēlu” statusu, tad jāsāk ar karaļa Čārlza II Stjuarta personiskajām īpašībām, kurš Anglijas tronī, nu jau tālajā 17. gadsimtā, valdīja 25 gadus. Karalis bija neparasts, jautrs un dažreiz pat pārgalvīgs. Tāpēc viņš, iespējams, kļuva par pirmo no monarhiem, kas bez bailēm nogaršoja kartupeļus.



[..]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.17



Attēlā: Dārzeņu un cūkgaļas sautējums (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv