Saulīte šķīvī

img


Šie dzeltenie ziedi ir pavasara vēstneši, kas iepriecina tikai dažas dienas. Tad tie kļūst par nopietnu problēmu dārzniekiem un pilsētas apsaimniekošanas darbiniekiem. Nezāle - nāves spriedums daudziem derīgiem augiem. Bet pienene ir īpašs gadījums. Pirms simts gadiem tas bija izplatīts ēdams un veselīgs produkts. Un tad, kad plauktos sāka parādīties ārzemju dārzeņi un augļi, par pieneni aizmirsa, lai gan ne visās valstīs. Dažās pat kultivē, jo tā joprojām tiek novērtēta un mīlēta. Starp citu, ja kādam šķiet, ka pieneņu lapu salāti ir kaut kas eksotisks un sen aizmirsts, vēlos informēt, ka populārā rukola nav nekas vairāk kā pienenes tuvākā radiniece, tās, kas ir uz katra stūra!

"Saules ziediņa" dzimtene ir Amerika un Eirāzija. Jau vairākus tūkstošus gadu augs ir izplatījies visā pasaulē. Vismaz viena no sešdesmit šķirnēm aug jebkurā pasaules valstī. Ķīnā, Francijā un Itālijā pienenes kultivē, novāc un pārdod visā pasaulē. Vēsturnieki stāsta, ka pieneņu zaļumus un saknes ēduši kopš neatminamiem laikiem, un paši ziedi ilgu laiku kalpojuši par pamatu spilgtai un stabilai krāsvielai, bet 19. gadsimtā no ziediem sāka gatavot īpašu vīnu. Īpaši slaveni ar to bija briti un franči. Tehnoloģija ir vienkārša: pieneņu ziedus pievieno jaunvīnam un gaida, līdz ziedi nogrimst mucas apakšā. Pēc tam vīnu filtrē un atstāj "nogatavoties" vēl divus mēnešus. Buķetē parādās košas ziedu notis, kas padara vīnu ļoti īpašu un unikālu. Ir arī īpaša pieneņu vīna recepte. Tas tiek brūvēts no ziediem, citrona, piparmētrām un cukura. Pēc tam pievieno rozīnes un atstāj nogatavoties sešus mēnešus tumšās pudelēs. Šis vīns atsvaidzina, uzlabo sejas krāsu un aktivizē gremošanas procesus. Lai uzlabotu garšu, vīnu atšķaida ar ledus gabaliņiem un dienā ieteicams patērēt ne vairāk kā 50 ml dzēriena. No pienenēm brūvē arī alu, taču tā recepte ir pārāk sarežģīta, lai gatavotu to mājās. Tomēr Lielbritānijā ir vairākas mājas alus darītavas, kas specializējas pieneņu alus ražošanā. To produkcija veikalu plauktos nekad neaizkavējas, bet ražošanas apjomi ir nelieli. Šis dzēriens netiek eksportēts.



[..]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.21



Attēlā: Kraukšķīgi pieneņu nageti (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv