Alus: senākais ēdiens un Ozīrisa dzēriens

img


Ja kāds domā, ka cilvēki sāka audzēt graudaugus, lai varētu cept maizi, tas ļoti maldās. Praktiski ir pierādīts, ka graudaugus sāka audzēt, lai pagatavotu alu, bez kā cilvēce vienkārši nebūtu izdzīvojusi. Tā lūk tas ir. Tiesa, alus ļoti atšķīrās no tā, kas mums ir šodien. Bet tās ir detaļas.

Pats pirmais alus tika brūvēts jau pirms 13 tūkstošiem gadu. Tas notika mūsdienu Izraēlas teritorijā. Bet ar to visa informācija par šo vēsturisko notikumu beidzas. Iespaidīgi, lai gan pierādījumu ir maz. Vēsturnieki strīdas, vai šo seno dzērienu var saukt par alu. Bet šumeru alus bija pats īstākais. Tam izmantoti diedzēti miežu graudi, dateļu sula un dažādas garšvielas. Pēc konsistences tā atgādināja šķidru putru, to dzēra caur salmiņiem - nabagie izmantoja salmus, bagātie pasūtīja sudraba vai zelta caurulītes, kas izgreznotas ar dārgakmeņiem.



[..]



Andrejs JAKUBOVSKIS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.25



Attēlā: Alus cepumi (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv