Kulinārais stāsts par vistu

img

Vista mūsu ēdienkartē ir gana ierasts ēdiens. Baltā gaļa, kas bagāta ar olbaltumvielām, ir lētāka par visiem citiem gaļas veidiem. Bet ieguvums no tās nav mazāks. Neliels tauku daudzums, zems kaloriju saturs, viegli sagremojas. Ir neskaitāmas receptes visneiedomājamākajiem vistas ēdieniem. No japāņu jēlas gaļas līdz amerikāņu vistas krūtiņai ar vafelēm un kļavu sīrupu. Nu jā, katram no mums ir sava vistas gaļas gatavošanas recepte, vistas, kas ir vistuvākais dinozauru radinieks. Lūk tā, ne vairāk un ne mazāk.

Savvaļas vistas joprojām mīt Indijas dienvidaustrumu un Taizemes džungļos. Tā ir ļoti maza, viņas svars nekad nepārsniedz vienu kilogramu. Viņa lido slikti un nelielus attālumus, bet skrien ļoti ātri. Gluži kā vista vecmāmiņas vistu kūtī. Šis savvaļas vistas cilvēks sāka pieradināt apmēram pirms 10 tūkstošiem gadu. Noķēra un ievietoja aplokos, būros. Tad izvēlējās lielākās un sakrustoja, vēloties iegūt gaļīgākas. Tad pieradinātās vistas nonāca Ķīnā, no turienes uz Japānu. Arābi vistas ieguva no Indijas, un tur jau nebija tālu līdz Eiropai.



Senatnē vista bija dārgs, eksotisks ēdiens. Toties [...]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.27



Attēlā: Vistas salāti (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv