Sviests: divas dzimtenes - divas garšas

img


Uztura speciālisti harmoniskā korī iesaka nelietot sviestu. Baida ar paaugstinātu holesterīnu, liekā svara un sirds problēmām. Bet šis produkts jau vairākus gadu tūkstošus ir bijis neatņemama lielākās daļas mūsu planētas iedzīvotāju uztura sastāvdaļa. Sviests ir sviestmaižu pamatā, konditorejas mīklas un desertu neatņemama sastāvdaļa, un no tā tiek gatavoti arī absolūti neiedomājami gardumi, īpaši Amerikā. Bet jāsāk no sākuma.

Tāpat kā daudzi mūsdienās izplatīti pārtikas produkti, sviests senatnē tika izmantots tikai kā zāles. Tad tas kļuva par delikatesi, ko varēja atļauties tikai turīgi cilvēki. Beidzot sviests kļuva pieejams ikvienam, taču zināms dārga produkta tēls to pavada joprojām.



Sviestam ir divas dzimtenes. Un dažādās pasaules malās. Senākās atsauces uz sviesta kulšanas procesu ir atrodamas [..] 



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.33



Attēlā: Gī jeb dzidrinātais sviests (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv