Ābolu sezona ir sākusies. Dārzu saimnieki ar prieku dāvā ābolus, jo šogad to raža padevusies laba. Cilvēki bauda šos veselīgos augļus jau vairāk nekā 30 tūkstošus gadu. Šajā laikā radušies vairāki tūkstoši visdažādāko "mājas ābolu" šķirņu, kas priecē ar ļoti dažādas garšas, krāsas un izmēra augļiem. Ābolu selekcijas darbu sāka pati daba, daudz agrāk, pirms cilvēki sāka interesēties par āboliem un sāka tos lietot.
Par ābeļu dzimteni uzskata Kazahstānas un Kirgizstānas stepes. Līdz šim tur auga savvaļas ābeļu šķirne, no kuras sākās šīs kultūras izplatība visā pasaulē. Šīs ābeles dod sīkus augļus, pēc garšas rūgtenus un skābus, kas neinteresē pat savvaļas dzīvniekus. Senatnē, kad stepes vēl nebija stepes, bet bija klātas ar necaurlaidīgiem mežiem, kokos dzīvoja milzu sliņķi, kuri ēda tos pirmos ābolus, dodot priekšroku lielākajiem un saldākajiem augļiem.
Ar šo pašu sliņķu un citu dzīvnieku palīdzību apkārtnē izplatījās ābeles. [..]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.34
Attēlā: Vienkārša ābolkūka (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv