Čahohbili: gatavošanas metode vai gardēžu ēdiens

img


Gruzijas virtuve ir bagāta ar šedevriem. Slavenāko un garšīgāko ēdienu pieciniekā papildus lobio, šašlikam, kebabam, phali un mčadi noteikti ir arī čahohbili. Tā pamatā ir vārīta un pēc tam apcepta vistas gaļa, sautēta ar sīpoliem un tomātiem. Bet kā tas notika, ka vienā no senākajiem Kaukāza ēdieniem ir arī tomāti, kurus šajās vietās sāka aktīvi lietot tikai pagājušā gadsimta sākumā? Viss ir ļoti vienkārši.

Čahohbili bija ēdiens no fazānu gaļas. Gruzīnu valodā šo putnu sauc par "hohobi". Senos laikos, kad vēl nebija Gruzijas, bet bija Kolhīda, vietējie meži un birzis mudžēja no fazāniem. Fazāni tika gatavoti uz iesma, un pēc tam ilgu laiku sautēti ceptos sīpolos, pievienojot granātābolu sulu. Garšvielas tajos senos laikos bija ļoti reti sastopamas un tās vēl nebija īpaši novērtētas, dodot priekšroku ierastajai garšai. Bet pikanti garšaugi ēdienam tika pievienoti.



Ēdiens bija Kolhīdas lepnums, ir zināms, ka valdnieks Aiēts ar šo ēdienu cienāja argonautus, un Jāsonam šo ēdienu gatavoja pati Mēdeja, kuru apbūra grieķu varoņa skaistums. Fazānu sautējums uz grieķiem atstāja tik spēcīgu iespaidu, ka viņi nozaga vairākus putnus un aizveda līdzi uz dzimteni. Kopš tā laika Grieķijā parādījās slavenie Kolhīdas fazāni.



Čahohbili gatavošanas īpatnība ir tāda, ka [..]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.51



Attēlā: Variācija par tēmu “Čahohbili” (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv