Zahera torte: kārdinoša šokolāde un samudžināta vēsture

img


Pasaulē nav nevienas valsts, kas nebūtu lepna ar tās teritorijā izgudrotu ēdienu. Saraksts var būt milzīgs. Austrija lepojas ne tikai ar šniceli vai strūdeli, bet arī ar mūsu ausīm neparasto šokolādes torti ar nosaukumu “Sacher”. Šķiet, kas gan varētu būt tik īpašs šokolādes tortē? Šādas delikateses ir simtiem veidu, un katrā valstī var atrast gardus desertus uz šokolādes bāzes. Bet mūsu gadījumā ir kaut kas pavisam cits un īpašs.

1832. gadā Austrijas impēriju faktiski nepārvaldīja imperators, bet gan viņa ārlietu ministrs Meternihs. Aristokrāts, kanclers, gudrs cilvēks, viņš mīlēja pārsteigt savus viesus ar šikām pusdienām un vakariņām, tāpēc viņa virtuvē kalpoja impērijas labākais pavārs. Nākamajam diplomātiskajam samitam vajadzēja beigties ar vakariņām, kurām vienkārši bija jāatstāj neizdzēšams iespaids uz duča valstu ministriem un jāparāda impērijas neierobežotās iespējas un ekonomiskā vara. Un tas nebūt nav joks. Šo vakariņu labad Meternihs lika savam šefpavāram izdomāt jaunu desertu, neatkārtojamu un unikālu.



Ministra šefpavārs ilgi prātoja par jaunu recepti. Bet tad viņš pēkšņi saslima, no stresa, iespējams. Gāja laiks, tuvojās svinīgo vakariņu laiks, virtuvē valdīja panika, Meterniham bija šausmīgs raksturs, un viss varēja beigties ļoti slikti visiem ministrijas kulinārijas fabrikas darbiniekiem. Visus izglāba konditora māceklis Francs Zahers. Viņam bija knapi 16 gadu, tāpēc neviens no viņa negaidīja tādu radošumu. Nepietika laika pat paņemt paraugu no mācekļa radītās šokolādes tortes. Tika nolemts riskēt, pasniegt desertu bez iepriekšējas nogaršošanas.



Viesi bija sajūsmā. Meterniham daudzi prasīja recepti, taču viņš tikai mīklaini smaidīja un stāstīja par slepeno sastāvu. Viņš viesmīlīgi aicināja visus vakariņu dalībniekus biežāk pie sevis ciemos, solot noteikti pacienāt ar šokolādes torti. Savu solījumu viņš turēja. Un kas zina, cik diplomātiskās uzvaras tika izcīnītas, pateicoties pavāra Franca veiksmīgajam izgudrojumam... Kā jau tas mēdz būt, visi lauri tika Meterniha šefpavāram. Bet Francs, pabeidzis studijas impērijas labākajā virtuvē, devās kalpot citu aristokrātu virtuvēs. 1848. gadā Austriju satricināja nemieri, revolūcija nekļuva destruktīva, kā citās valstīs, bet Meterniham bija jādodas trimdā, viņam sekoja arī citi aristokrāti. Francs Zahers atgriezās Vīnē un nopelnīto naudu izmantoja, lai atvērtu savu konditoreju, kur apmeklētājiem pasniedza savu šokolādes torti. Franca dēls Eduards tika nosūtīts mācīties uz citu konditoreju ar nosaukumu "Demel". Zahers jaunākais eksperimentēja ar ģimenes recepti un nedaudz mainīja to. Pēc skolas beigšanas Eduards atgriezās ģimenes kafejnīcā, kas līdz tam laikam pārtapa par viesnīcu.



Šokolādes torte ar nosaukumu "Sacher" tika pasniegta divās Vīnes iestādēs: receptes autoru tēva un dēla Zaheru konditorejas veikalā un viesnīcā "Demel".



[..]



Andrejs JAKUBOVSKIS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.52



Attēlā: Šokolādes torte (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv