100 dienas līdz Eiropas vēlēšanām Latvijā sākās ar “starta šāvienu” un ģenerālmēģinājumu

img

Lai piedalītos Eiropas vēlēšanām veltītajos pasākumos, 15. februārī devāmies uz Rīgu. Pasākums visu Latvijas reģionu žurnālistiem “Reģionālo mediju diena” notika Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojā. Sākumā reģionālo mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar ekskluzīvā pētījuma “Vēlētāju gaidas” rezultātiem. (Par to mūsu laikraksta nākamajā numurā).

Pētījumu prezentēja EParlamenta biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele. Gatavojoties Eiropas vēlēšanām, notika tikšanās ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru, Valsts kancelejas direktora vietnieku Kasparu Ozoliņu un KNAB pārstāvi Amīliju Raitumu. Praktiskus ieteikumus žurnālistiem sniedza DELFI žurnālists Andris Kārkluvalks prezentācijā: “Kā pasargāt sevi un savus vēlētājus no viltus ziņām”. Eiropas Parlamenta runasvīrs un EP Komunikācijas ģenerāldirektors Žaumi Duks Gijots (Jaume Duch Guillot) pastāstīja par Brexit situāciju,  vadošo līderu sacensībām, aktuālo statistiku un izteica provizoriskās tendences EP vēlēšanās.



Pēc tam organizēti devāmies uz koka ēku renovācijas centru "Koka Rīga", Krāsotāju ielā 12. Šo namu 1876. gadā pēc arhitekta H. Geigenmillera projekta uzbūvēja Jānis Krēsliņš. Devos turp ar īpašu prieku, jo šī Rīgas daļa “Vārnu ielas republikas” apkārtnē man saistās ar bērnības atmiņām. Tur, notika liels pasākums (~100 cilvēkiem). Pasākumu atklāja un “starta šāvienu” 100 dienu atskaitei deva Vita Anda Tērauda, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, un jau iepriekš satiktie Žaumi Duks Gijots, Arnis Cimdars un Marta Rībele.



Pasākuma diskusijā ar personīgiem stāstiem par Latvijas ambīcijām Eiropā dalījās Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, jurists un politologs, Rīgas Juridiskās augstskolas goda profesors, Gada Eiropas cilvēks Latvijā 2018 - Egils Levits: “Eiropas Savienība ir augsta līmeņa kooperācija starp 28 valstīm. Jo vairāk mēs sadarbojamies ar citām valstīm, jo efektīvāka kļūst arī mūsu valsts. Latvija līdzveido Eiropas politiku, tāpēc sabiedrībai lielāka vērība būtu jāpievērš tam, kā mēs to līdzveidojam un kādu Eiropu mēs gribam. Nākamajā simtgadē redzu Latviju pasaules attīstītāko valstu priekšgalā.”



Latvijas Mākslas akadēmijas profesore, uzņēmēja un dizainere, dizaina biroja H2E līdzdibinātāja un radošā direktore, vairāku nacionālo un starptautisko apbalvojumu ieguvēja prestižos dizaina konkursos - Ingūna Elere stāstīja par to, kā iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijai ir atvērusi robežas iespējām, bet vēl ir tūkstošiem neizmantotu iespēju. “Manuprāt, mēs tikai pašreiz sākam izprast, ko nozīmē dzīvot bez robežām – fiziskām un arī abstraktām mūsu prātos”, viņa teica.



Mākslas meistars un gleznotājs, bijušais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors - Aleksejs Naumovs: “Tas bija mans studiju gadu sapnis, ko tagad var pilnībā izbaudīt, iepazīstot klātienē Eiropas kultūru un mākslu, ka arī mācīties, parādīt savu un visas Latvijas radošo veikumu, esot kopā Erasmus projektos un izstādēs.”



Kustības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” valdes loceklis un platformas “Your Move” dibinātājs Jānis Kreilis: “Pirms 15 gadiem Latvija bija nabadzīgais kaimiņš-austrumeiropietis, ko ES nupat kā bija ielaidusi savās mājās. Šodien mēs sēžam pie lielās saimes galda, un, lai arī vēl neesam turīgākajā galā, vairs nevienam nav šaubu, vai izvēle mums atvērt durvis bija pareizā. Ceru, ka vēl pēc 15 gadiem pie tā paša galda uz Latviju skatīsies kā uz prātīgu, dzīves rūdītu biedru, kurš ne vienmēr kliedz visskaļāk, bet kura runā vienmēr ir vērts ieklausīties.”



Pasākumu vadīja ilggadējā Briseles korespondente, žurnāliste Ina Strazdiņa. Viņa deva “starta šāvienu” 100 dienu līdz vēlēšanām atskaitei. Pēc tam mēs piedalījāmies vēlēšanu ģenerālmēģinājumā, uzrakstot, par kādu Eiropas vērtību mēs balsosim. Es izvēlējos drošību.



Dienas noslēgumā devāmies uz Kaņepes kultūras centru, kur sadarbībā ar EP biroju Latvijā un Eiropas kustību Latvijā interneta žurnāls “Satori” rīkoja simpoziju "Eiropas neirozes". Simpozijs rosināja domāt par Eiropas vērtībām un iespējām tās saglabāt. "Divdesmitā gadsimta otrajā pusē Eiropas ideja ļāva kontinentam pacelties pāri pagātnes kašķiem un kariem, definēt brīvības laukumu, kas visiem kopīgs, cienīt citādo un nojaukt robežas. Šodien no jauna tiek būvēti mūri, apsaukāti svešie un aizvainojums ir kļuvis par valūtu politikā. Uz šī fona šogad notiks Eiroparlamenta vēlēšanas, un ir pamats satraukumam, ka, eiropiešiem esot pasīviem, kontinenta idejas ilgtspēja ir apdraudēta," atzina vakara vadītāja un žurnāliste Rita Ruduša.



Vakars sākās ar trim priekšlasījumiem par tēmu "Vai Eiropas vērtības ir pašsaprotamas?" Ar savu redzējumu klātesošos iepazīstināja aktīviste un publiciste Linda Curika, filozofs Igors Gubenko un publiciste un pētniece Sandra Mētra. Turpinājumā notika Ritas Rudušas vadītā diskusija "Eiropas neirozes".



 



Pasākumos, kas notika gatavojoties EiP vēlēšanām,  piedalījās arī PIKC RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības audzēknis Aleksandrs Adrians Kovaļovs. Viņa redzējums par Latvijas vietu Eiropā, pasākumu norisi un piedzīvojumiem Rīgā - nākamajā laikraksta numurā.



Iveta LEIKUMA