Par zelta amūru un zivju zupu no sarkanās karūsas

  • Sports
  • 16.08.2019 18:53
  • 389 skatījumi
img

Dīvainu apstākļu dēļ vasaras makšķernieku sacensības, uz kurām savulaik pulcējās makšķerēšanas cienītāji no visas Latvijas, Krāslavas novadā pavisam noklusušas. Pilnīgi cita situācija ir Dagdā un Aglonā, kur nepārtraukti attīstās plaša mēroga veselīga dzīvesveida tradīcijas!

Meklējot jaunas formas, Aglonas novadā izdomāja rīkot tautas sacensības dīķos. Pirmkārt, karpu fišings ir jauns sporta veids Latgalē, otrkārt, tā ir lieliska iespēja piesaistīt uzņēmēju uzmanību dīķu zivju audzēšanas attīstībai. Pagājušajā gadā sporta debija dīķos bija veiksmīga, šogad - turpinājums atbilstoši shēmai. Pirmais posms notika Priežmalē, otrais - Grāveru pagastā, trešais - Šķeltovas pagastā, kur tika uzaicināts arī Ezerzemes korespondents. Sestdienas rītā pulcēšanās vietā ieradās divarpus desmiti vīriešu un astoņas daiļā dzimuma pārstāves. Pie gleznainā dīķa pakava formā mūs sagaidīja lauku sētas “Krūmāji” saimniece Ruta Klusa. Viņa pastāstīja, ka kopā ar savu Jāni apmēram pirms divpadsmit gadiem “viņi devās uz mantoto lauku sētu”. Nodarbojas ar liellopu audzēšanu, pēdējos gados ir iesaistījušies zivju audzēšanas eksperimentos. Uzkrājot līdzekļus, tika izrakti dīķi, izveidota ziemas aerācija, bez kuras nav iespējami panākumi. Sāka ar pieticīgu sudraba karūsu, pēc tam divos dīķos ielaida karpas un amūru. Mākslīgo dīķu spogulis ir pilnīgi tīrs, tas ir veģetāro amūru nopelns. Un īpašnieki regulāri sakopj krastus.



Saskaņā ar noteikumiem nozvejotās karpas un amūrus pēc svēršanas ielaida atpakaļ dīķī, bet reģistrētais svars tika pievienots lomam. Dīķu iemītnieku vērtīgās sugas nedeva papildpunktus.



Vēl gatavojoties startam, Genādijs Silickis izvilka pāris mārciņas smagu skaistuli karpu, kas samulsināja lielāko daļu pretinieku. Bija atļauts makšķerēt tikai ar vienu makšķeri, un azartiskākie balvu mednieki uzstādīja zvejas rīkus trofejzivīm. Kā vēlāk izrādījās, uzvarēja tas, kurš derēja uz karūsu lauru lapas lielumā un nedaudz lielāku. Pēc starta signāla jaunā Nastja Skorodihina, kas nāk no aizrautīgo Grāveru makšķernieku dzimtas, pirmā izvilka sudrabaino sīkaļu. Viņai tētis bija sagatavojis visvieglāko makšķeri ar smalku ēsmu, kas arī noteica panākumus. Un kopumā to sestdienu ar miglas vāliem es nosauktu par sieviešu triumfa dienu. Pirmā vīriešus sadusmoja agloniete Alīda Sadovska ar pasmagu ruduli. Turklāt tuvāk finišam viņa izvilka... trīs vēžus! Dīķa tīrā ūdens pazīme.



Kas attiecas uz karpām, tad aglonietim Genādijam Silickim tomēr izdevās atkārtot pirmsstarta panākumus, uzrādot tiesnešiem 400 gramu smagu spoguļaino skaistuli. Bet laimīgais Genādijs pavisam neilgi bija līderu vidū: viņa novadniece Maruta Matisane uzvarēja cīņā ar amūru, kurš uz elektroniskajiem svariem uzrādīja 620 gramus. Šeit mūsu vīrieši kļuva pavisam nomākti... Divkāršs brīnums: kāpēc zivi-veģetārieti pievilināja ēsma ar tārpu uz āķa, un vēl tik trokšņainā sektorā, kur kaimiņos skaļi dunēja rokmūzika no tranzistora... Klusums makšķerēšanas laikā ir ļoti svarīgs faktors. Turklāt vairums makšķernieku acīmredzami pārcentās ar ēsmu, skaļi metot ūdenī vairākus kilogramus dārgu karpu delikatešu.



Kļuva skaidrs, ka šādā situācijā nevar rēķināties ar īstas trofejas noķeršanu, un pareizi bija darījis tas, kurš uzstādīja makšķeri uz sīkaļām. Vairākas reizes piegāju pie sporta festivāla, kas pirms nedēļas bija aizritējis Aglonā, varoņa Alda Trimalnieka. Atzītais meistars vilka mazas karūsiņas tādā tempā, ka kaimiņi aizmirsa sekot saviem pludiņiem. Sajūsmā Aldis noķēra... sevi aiz piedurknes, un mēs ar slaveno Dagdas makšķernieci Irinu Motiļkovu sniedzām kolēģim pirmo palīdzību.



Nemanāmi aizritēja kaislību un skaudības pilnās sacensību stundas. Svēršana bija maksimāli godīga, par to bija atbildīga pagasta saimniece Irēna Maļuhina. Pamēģini kļūdīties kaut vai par gramu, iegūsi ienaidniekus uz mūžu. Kamēr galvenais tiesnesis Andris Kurmis skaitīja punktus, makšķernieki gardu muti ēda zivju zupu. Tikmēr pasakainā īpašuma saimnieks Jānis Kluss atnāca pie tikšanās vietas un atvainojās par aizkavēšanos. Šajā dienā viņš tikās ar Rīgas viesiem, arī ar makšķerēm. Tuvumā esošajā dīķī, kur valdīja klusums, tajā pašā rītā ķērās kilogramu smagas karpas, bet vienu milzi tā arī neizdevās izvilkt.



Šādu pasākumu galvenā vērtība ir makšķerēšanas, kas ir populārākais hobijs zilo ezeru zemē, cienītāju savstarpējā saziņa. Un cik pasaku, stāstu, anekdošu izskanēja tajā dienā... Makšķernieka laime ir tuvais krasts un saziņa ar draugiem, kas arī atspoguļojās neaizmirstamajā augusta sestdienā. Pasaka miglā... Kulminācija - visām māsām pa auskaru pārim. Ar jums, dārgās dāmas, arī sāksim. Un, ja pēc diviem dīķa posmiem vadībā bija seniore Lidija Matisāne, pastāvīga gan ziemas, gan vasaras sacensību dalībniece, tad šoreiz Veiksme uzsmaidīja jaunākajai dalībniecei - trīspadsmit gadus jaunajai Anastasijai Skorodihinai. Viņas murdiņā bija vairāk nekā simts sudraba karūsiņu ar kopējo svaru 2,225 kilogrami. Tikai par desmit gramiem līderei zaudēja  Aglonas makšķerēšanas dinastijas pārstāve Maruta Matisane, kura saņēma vēl vienu balvu par izcilu dienas trofeju - amūru, kura svars bija 620 grami! Bronzas ieguvēja arī agloniete Alīda Sadovska. Kā jau prognozēju, Aldis Trimalnieks izcīnīja spožu uzvaru vīriešu konkurencē - 6,480 kilogrami. Sudraba medaļnieks - Dzintars Matisāns (5,650), bet trešajā vietā ar 3,890 kilogramu lomu Priežmales sportists Andrejs Matvejevs. Papildus medaļām un balvām - smagas paciņas ar siltumnīcas gurķiem no makšķernieka-sponsora Edgara Upenieka.



Noslēguma posms gaidāms 24. augustā Aglonas dīķos. Uzaicinājums saņemts, gaidiet reportāžu!




Aleksejs GONČAROVS