Sīvers: rekordliels skaits zemūdens mednieku

  • Sports
  • 23.08.2019 10:36
  • 316 skatījumi
img

Kāpēc man tuva nemierīgā žurnālista profesija? Pastāvīgi tiekos ar labiem cilvēkiem, cik vien iespējams, cenšos maksimāli pievērsties katrai tēmai, tā gūstot radošā spēka pieplūdumu. Ceļš bez noslēguma, nu jau gandrīz pusgadsimtu.

Mans zelta likums - dāvināt draugiem no zemūdens tūrisma kluba Poseidons-Krāslava detalizētas foto reportāžas digitālā formātā, bet ārzemju draugiem - publicētus materiālus laikraksta “Ezerzeme” lappusēs. Atgriezeniskā saite - pateicības no veciem un jauniem paziņām no zemūdens mednieku cilts, ko es uztveru kā pelnītu honorāru... Ezera krasts, kempings Sīveri augusta vidū tradicionāli pārvēršas par telšu pilsētiņu, vislielāko visa gada laikā. Un atkal šarmantais Ingas Indriksones, viesmīlīgās atpūtas centra ar starptautisku slavu saimnieces, smaids.




Likās, ka pati Māte Daba uzsmaidījusi veselīgas ģimenes atpūtas cienītājiem, kuri ar lielu nepacietību gaidīja tikšanos maģiskajā Latgalē. Tradicionālā prestižā Sivers cup - 2019 kausa izcīņa šogad pulcēja rekordlielu zemūdens mednieku skaitu - vairāk nekā astoņus desmitus! Lielākā komanda no Lietuvas - 41 dalībnieks, latviešu par desmit mazāk, un vēl Baltkrievija, Igaunija un Krievija. Apbrīnojama aizrautīgu cilvēku brālība, kuriem daba un komunikācija ar domubiedriem – tas ir patiess prieks!




Pats tētiņš Sīvers karaliski ieskāva, dāvinādams prestižo balvu kārotājiem un viņu ģimenēm lieliskus laikapstākļus. Pēc kaitinošajiem sliktajiem laikapstākļiem pēkšņi nāca ideālas vasaras dienas, gluži kā pēc pasūtījuma. Pilnīgs miers dienā uz lielā Sivera ezera ir retums, ūdens kristāldzidrs, un tā divdesmit grādu temperatūra ļāva peldētmīļiem atgūt nokavēto. Starptautiskas sacensības - divas dienas. Nometnes atklāšana, reģistrācija, pēc tam pusdienlaikā ihtiandri startēja no trim punktiem - gar piekrastes zonu, kas stiepjas pusotra desmita kilometra garumā. Viss pārdomāts: zemūdens mednieku drūzmēšanās negatīvi ietekmē rezultātu. Sešas stundas ir vairāk nekā pietiekams laiks, taču, godīgi sakot, gandrīz puse sportistu atgriezās krastā, neizraisot skatītājos sajūsmu. Zemūdens mednieka maize nav viegla...




Kamēr mednieki nodarbojās ar vīriešu darbiem, viņu sievas un bērni ar aizrautību pievērsās Veselības dienas pasākumiem. Šeit ieradās arī aktīvas ģimenes no Krāslavas novada, tāpēc izvērsās nopietna cīņa par Amfitritas un Tritona zelta kausiem. Aizsteidzoties uz priekšu, pačukstēšu, ka par sestdienas varoņiem kļuva jaunietis no Viļņas Vladimiras Ivanovas, no daiļā dzimuma pārstāvēm apsveikumus saņēma burvīgā Valērija Pevčeva no Sanktpēterburgas. Tas bija vēlu vakarā, bet mēs atgriezīsimies Sivera zilajā krastā, kur ieradās nogurušie mednieki. Pēkšņi skaļi aplausi: tas mūsu Andrejs Ogorelovs, kas iznāca krastā ar vienu trofeju, toties ar kādu! Saskaņā ar divu dienu rezultātiem krāslavieša 2,170 kilogramus smagais zutis - nepārspēts rekords! Arī mūsu otrais zemūdens mednieks Jānis Vēvers pārsteidza kolēģus un līdzjutējus ar skaistuli plaudi, kas svēra vairāk nekā divus kilogramus. Ezerā ir arī divreiz lielāki zeltaini skaistuļi.




Sestdienas svēršana - iespaidīgs skats, kad jūras valdnieka Poseidona karaliskajā krēslā vienlaikus izdodas pasēdēt dienas rekordu autoriem. Skan ovācijas, klikšķ kameras, tiek pasniegtas ģimenes balvas.




Pašā pirmajā vakarā notiek arī tradicionālā sponsoru balvu loterija – tie ir uzņēmumi, kas piedāvā aprīkojumu zemūdens medībām. Laimīgie fotografējas kopā ar festivāla Sivers galveno organizatoru Eduardu Bergu. Starp citu, Veselības dienas pasākumos komentētāja eksāmenu lieliski nokārtoja krāslavietis Jānis Vorošilovs, tā kā kluba Poseidons draugu skaits palielinās ar katru gadu. Tikai nometnes šefpavārs nemainās, tas ir Sergejs Jančevskis, JAK dalībnieks no Varavīksnes vidusskolas vecāku komandas, tāpēc arī jebkurš ēdiens tiek piesātināts ar humoru. Šajās neaizmirstamajās Sivera dienās kulinārijas speciālists viesus cienāja ar plovu no medījuma, soļanku un zivju zupu, kas gatavota no ezera asariem un plaužiem.




Parādījies arī jauninājums: Aleksandrs Milašs piedāvāja suši. Svētdien brokastīs - Herkulesa putra. Veselīgs dzīvesveids – svēta lieta. Pačukstēšu: sestdienas vakarā vakariņu laikā piedāvāja glāzīti īpašā Aulejas un glāzi slavenā Krāslavas alus. Viss ar mēru, vien apetītes rosināšanai! Lielisks noskaņojums, lielās kompānijas dvēsele - Eduards un Ilona Bergi. Kā vienmēr, precīzi darbojās tiesnešu komanda - Ivans Ostapko, Erna un Ernests Jančevski. Visos posmos - priekšzīmīga disciplīna, organizētība, kā arī visu laiku muzikālais pavadījums. Vārdu sakot, pasaka ezera krastā.




Nemanāmi aizritēja cerību, prieka un kaislību pilnās divas brīvdienas. Viss taisnīgi, un nu ir pienācis laiks apkopot rezultātus. Nav šaubu: uzvarēja labākie no labākajiem.




Individuālajā ieskaitē tāpat kā pirms diviem gadiem augstāko meistarklasi zemūdens sportā uzrādīja lietuviešu meistars Evaldas Baukas. Sudraba medaļnieks - Vladimirs Rubanovičs no Rīgas. Trešajā vietā jautrais Daugavpils komandas “Trīs no Prostokvašino” kapteinis Sergejs Zubovs, viņš visu iemīļotais Matroskins. Katrā sacensību daļā ārpus konkurences Rīgas trijnieks “Fish Bone” - Vladimirs Rubanovičs, Igors Jefimovs un Rodions Širjajevs. Uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa Utenas pilsētas komanda “Taikliai” - Ēvalds Baukas, Dalius Domereckas un Eiviltas Striupas. Bet bronzas medaļnieki Sergejs Zubovs, Andrejs Klopovs un Aleksandrs Buliševs - komanda “Trīs no Prostokvašino” no Daugavpils pilsētas. Pēc Latvijas “jūra-ezers” čempionāta divu posmu summas tika noteikts līderis - Vladimirs Rubanovičs. Sacensību laikā strādāja BIOR institūta speciālisti, viņi ņēma zušu galvas - turpmākai izpētei.




Tā arī noslēdzās lieliskais un neaizmirstamais Sivera festivāls. Gaidīsim jaunu tikšanos pie Ingas!



Aleksejs GONČAROVS