Evelīnas zvaigžņu stunda

  • Sports
  • 23.08.2019 10:41
  • 256 skatījumi
img

Pagājušajā sestdienā, kad vasaras karstums beidzot atgriezās, laikrakstu “Ezerzeme” uzaicināja uz diviem lieliem pasākumiem, kas norisinājās vienlaicīgi.

Nav iespējams atteikties, kad Marisela Jeromenoka personīgi vēršas ar lūgumu, un mēs, korespondenti, pēc nerakstīta likuma cenšamies dot priekšroku tiem pasākumiem, kur nepieciešams brīvprātīgo atbalsts. Galu galā jaunā rikšotāju trase Kazinovas ciemā radās, pateicoties Josifa Mančinska un viņa domubiedru centieniem, kas pārvērtās par tradicionālām republikas mēroga sacensībām Krāslavas novada kausa izcīņai. Ar Robežnieku pagasta un novada domes, augusta lauku svētku galveno sponsoru, atbalstu.




Laikapstākļi bija lieliski, un, kā man šķita, Mančinska hipodroms pulcēja rekordlielu līdzjutēju skaitu no kaimiņu pagastiem, kā arī no Krāslavas un Dagdas... Katram savi elki, bet es pēdējos gados... atbalstu vietējo zvaigznīti Evelīnu Koledu. Bija laiks, kad lasītājiem stāstīju par iespaidīgās sporta braucējas pirmajiem panākumiem, viņas portrets rotāja manu fotoizstādi. Jūlijā Dagdā notiekošajās starptautiskajās sacensībās Robežnieku dīva ieguva tiesības uzstāties finālā, kur viņa zaudēja par sekundes simtdaļu lietuviešu meistaram Antanasam Juškēnasam. Tajā pašā laikā Evelīnai dienas labākais rezultāts pirms starta braucienā.




Par laimi, Robežnieku programmā nebija lietuviešu vārdu, un es, tāpat kā vairums līdzjutēju, paļāvos uz Evelīnu virtuālajā totalizatorā. Pats redzēju, kā vīri diskutēja, skaidrodami, kur šeit atrodas tuvākais veikals.




Divtik karsta sestdiena! Nu bet es kā vienmēr jūtu līdzi tikai savējiem, kāpēc gan žurnālistam jādzied slavas dziesmas svešiniekiem?!




Pirmais brauciens ar rūgtumiņa piegaršu: Dagdas braucēja Tatjana Avdejenoka ar skaistuli Leopardu zaudēja pieredzējušajām Ludzas sportistēm Sandrai Soikānei un Ilonai Malahovai. Īslaicīgās skumjas kliedēja otrais finišs, kad skrejceliņu rotāja četri dalībnieki. Mēs visi skandinājām “Evelīna, Evelīna!”, un līdzjutēju spēcīgais atbalsts iedarbojās - pirmais kauss ar rezultātu 2.10.04. Apbraukt Gulbenes konkurentes Inesi Bergu un Līnu Bergu nebija viegls uzdevums. Lieliski!




Trešais brauciens - dagdānietes Tatjanas Avdejenokas triumfs, kuru novērtēja arī līdzjutēji. Tālāk Veiksme ar zeltu uzsmaidīja Ilonai Malahovai, sudrabs zirgu sporta veterānam Nikolajam Galilejevam, bet dagdānietis Jānis Ruskulis bez prieka pieņēma bronzas balvu. Nākamais starts nedaudz aizkavējās: pieredzējušais Nikolajs Galilejevs nomainīja Kaprāli pret Karali, un otrais skaistulis-rikšotājs pilnībā attaisnoja saimnieka gaidas. Novadniece Tatjana Avdejenoka pabojāja nervus ambiciozajam Nikolajam, kurš bija aizmirsis par džentlmeņu manierēm - piekāpties dāmai. Visu izlēma astoņpadsmit sekundes simtdaļas, un zelta kauss iemirdzējāsa nogurušā Nikolaja rokās. Smaidīja arī Tatjana, saņemdama sudraba balvu, bronza tika Mariselai, kura visus savus spēkus veltīja, lai sagatavotos šīm lieliski organizētajām sacensībām.




Astoņi starti plus fināls - nopietnas sacensības. Pēc sestā brauciena līksmoja Viļakas novada pārstāve Rudīte Zelča, sudrabs beidzot iemirdzējās dagdānieša Jāņa Ruskuļa rokās, bet bronza hroniski vajāja Josifu Mančinski. Līdzjutējiem par prieku turpinājumā Marisela ieguva sudrabu, atdodama zeltu Kristīnei Stašulei, bet nākamais posms - divgadīgu zirgu skrējiens bez mūsu sportistu piedalīšanās. Rezultāti - tālu no iepriekš uzrādītajiem.




Sportistu un skatītāju kaislības sasniedza zenītu. Tiesības piedalīties finālā, lai man piedod aizvainotie stiprā dzimuma pārstāvji, ieguva tikai dāmas!




Bez pārspīlējuma, sportiskas meistarības un sieviešu skaistuma konkurss - Sandra Soikāne, Ilona Malahova, Tatjana Avdejenoka. Un, protams, simtiem skatītāju elks Evelīna Koleda, kurai pats liktenis sniedza iespēju rotāt sporta svētkus dzimtajos Robežniekos. Kas zīmīgi: dāmas finālā pieteica rikšotājus, kuri provizoriskajos startos uzrādīja labāko laiku. To, kas notika tribīnēs, nav iespējams atstāstīt. Sākot ar pirmo apli, visi līdzjutēji draudzīgi skandēja sava favorīta vārdu, kas palīdzēja Evelīnai par četrām sekundes simtdaļām uzvarēt Sandru Soikāni vissarežģītākajā sacensību posmā. Trešajā vietā - Ilona Malahova. Malacis, Evelīna, bet rikšotājs, vārdā Delot Tooma, ne tikai straujākais, bet arī skaistākais! Balvas pasniedza pagasta saimniece Ērika Gabrusāne - visu pasākumu slavenā dalībniece. Manuprāt, disciplinētāku sacensību organizēšanas ziņā nav visā Robežnieku zirgu sporta vēsturē. Starti stingri pēc grafika, pauzes veiksmīgi aizpildīja sieviešu vokālais ansamblis “Viktorija”, un populārā šovmeņa Anatola Viškura uzaicinājums darboties komentētāja ampluā - puse no panākumiem. Bija patīkami satikt Sandru Viškuri, mēs ar viņu pastāvīgi tiekamies daudzos sabiedriskos pasākumos Dagdas novadā.




Sporta svētku laikā notika tematiska viktorīna, uzvarētājiem pasniedza piemiņas krūzes ar rikšotāju četrinieka ģerboni. No līdzjutējiem tika apbalvota Zinaida Buko, kura apmeklēja visus deviņus Josifa Mančinska rīkotos sporta svētkus. Un jūsu padevīgo kalpu apsveica ar Krāslavā atklāto fotoizstādi “Nekur nav tik labi kā mājās”. Jo vairāk labu ideju un projektu mūsu Latgales labā, jo labāk. Visa labestības un progresa pasaule turas uz fanātiķiem - šī vārda labākajā nozīmē!



Aleksejs GONČAROVS