Mednieku jubilejas spēles Konstantinovā

  • Sports
  • 03.03.2023 10:44
  • 388 skatījumi
img


Februāra pēdējā sestdienā Konstantinovas pagasta karjerā "Lielmeži" notika desmitās, jubilejas sacensības "Mednieku spēles 2023". Pasākums guva plašu atsaucību ne tikai mednieku kolektīvu, bet arī līdzjutēju vidū. Interesi izrādīja arī masu mediji - gan drukātie, gan televīzija.

Ierodoties nedaudz agrāk par noteikto laiku, bija iespēja vērot dalībnieku gatavošanos sacensībām starp Krāslavas novada mednieku kolektīvu komandām. Izmēģināja spēkus arī divas komandas no kaimiņu novada. Kopā sacensībām reģistrējās vienpadsmit komandas. Pēc divu pandēmijas gadu pārtraukuma – vairāk kā pieklājīgs skaits! Kamēr sacensību dalībnieki pārbaudīja ekipējumu un ieročus, pavāri rosījās ar zupas gatavošanu pēc receptēm, kuru noslēpums nevienam netika atklāts.



Noteiktajā laikā Konstantinovas mednieku kolektīva vadītājs Ivars Kekers aicināja dalībniekus pulcēties startam. Skanēja taure, tika pacelti karogi... Ar gaidāmo sacensību noteikumiem iepazīstināja spēļu organizators, dalībniekus sveica Krāslavas novada pašvaldības pārstāvis Aivars Trūlis. Medniekus ar moderno tehnoloģiju palīdzību attālināti uzrunāja un dalībniekiem veiksmīgus startus novēlēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.



Iepazinušies ar trasē gaidāmajiem sacensību posmiem, komandu pārstāvji devās uz izlozi. Sacensības atklāja Asūnes mednieku kolektīva komanda, kas startēja pirmā. Organizatori bija sagatavojuši astoņus sacensību posmus, tostarp šķēršļu pārvarēšana, grupveida “slamons”, mežacūkas izvilkšana, malkas skaldīšana, naža asuma pārbaude, kalna pārvarēšana ar virves palīdzību, līdzsvara pārbaude un, protams, šaušana mērķos. Patiess komandu pārbaudījums saliedētībai un mākai pielietot medību prasmes.









Kamēr daļa līdzjutēju vēroja sacensību gaitu, citi paši piedalījās dažādos konkursos, par ko vēlāk tika apbalvoti. Ikviens varēja izmēģināt spēkus šķēpa mešanā vai virves mešanā mērķī (tā sauktajā laso), šaušanā ar pneimatiskajiem ieročiem un šķīvju mešanā. Organizatori parūpējās arī par bērniem, kuri lieliski pavadīja laiku, spēlējot dažādas spēles, zīmējot sniegā, vizinoties no kalna un mielojoties ar cukurvati. Tāpat pa karjeru pastaigājās animatori - panda un lapsiņa, kas ar prieku piedalījās fotosesijās.





Ap pusdienlaiku, kad visas vienpadsmit mednieku komandas pārvarēja sagatavoto trasi, pienāca laiks pavāru darba vērtēšanai. Viņi demonstrēja prasmi pagatavot ēdienus no medījuma, ko vērtēja žūrija trīs cilvēku sastāvā - Solvita Stepiņa, Artūrs Uzoliņš un Lauris Pastars. Ēdienu degustācijas procesā katras komandas šefpavārs ne tikai cienāja tiesnešus, bet arī nedaudz pastāstīja par maltītes sastāvdaļām, taču neizpaužot visus noslēpumus.



Visbeidzot bija pienācis laiks apkopot rezultātus. Tika paziņota pulcēšanās ierindā, dalībnieki un līdzjutēji ar aizturētu elpu gaidīja rezultātus ...



Pavārmākslas konkursā žūrija ilgi apspriedās un nonāca pie šāda lēmuma. Ar koka karotēm, kausiem un diplomiem tika apbalvoti Bukmuižas, Andrupenes un Svariņu mednieku kolektīvi – attiecīgi trešā, otrā un pirmā vieta. Šo komandu gatavotie ēdieni tika atzīti par gardākajiem.



Mednieku kolektīvu vidū veiksme šajā sestdienā bija Aulejas komandas pusē, viņiem godpilnā trešā vieta. Uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa mednieku kolektīva pārstāvji no Andrupenes, kuriem bija iespaidīga atbalsta komanda ar plakātiem. Bet pirmo vietu ieņēma komanda no Konstantinovas. Kā saka, mājās pat sienas palīdz.



Pēc apbalvošanas un neaizmirstamo mirkļu iemūžināšanas mednieku kolektīvi un to atbalsta komandas dalījās iespaidos par sacensībām, ēdot sātīgus un karstus lauka virtuves ēdienus. Un Skaistas komanda jau sāka apspriest nākamā gada mednieku spēles. Viņiem būs tas gods rīkot nākamo tradicionālo pasākumu.



Uz tikšanos Skaistas pagastā!



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autora foto