Aulejas loms - īsts izturības pārbaudījums

  • Sports
  • 17.03.2023 11:46
  • 283 skatījumi
img


Lietainajā sestdienā, 11. martā, pie Sīvera ezera Aulejas pagasta “Ezerkrastos” pulcējās makšķerēšanas entuziasti. Jāpiebilst, ka tiem, kuri piedalījās sacensībās, daba bija sarūpējusi īstus pārbaudījumus. Lai nokļūtu pasākuma norises vietā, bija jāpieliek lielas pūles. Tomēr tas nekļuva par klupšanas akmeni.

Noteiktajā laikā mednieku un makšķernieku kolektīvus sveica Aulejas un Kombuļu pagastu pārvalžu vadītājs, viņš arī šo sacensību organizators Aivars Umbraško. Savukārt sacensību galvenais tiesnesis Jānis Staģis dalībniekiem pastāstīja par gaidāmās zemledus makšķerēšanas noteikumiem. Dažas minūtes vēlāk sešu komandu dalībnieki pa pieciem cilvēkiem un individuāli makšķernieki devās izmēģināt veiksmi zemledus makšķerēšanā. Kamēr makšķernieki urba āliņģus un ķēra zivis, mirkdami lietū, krastā izvērtās vesela brīvdabas virtuve. Katlos vārīja zivju zupu, gatavoja plovu un šurpu, sautēja gaļu ar kartupeļiem un dārzeņiem. Vārdu sakot - gardumus katrai gaumei. Žēl, ka ar fotogrāfijas palīdzību nav iespējams nodot tos aromātus, kas gatavošanas laikā virmoja gaisā.



Atskanēja vairāki šāvieni, vēstot par makšķerēšanas sacensību beigām. Dalībnieki, savākuši aprīkojumu, devās krastā, lai nosvērtu godprātīgā darbā iegūtās zivis. Neliela pauze, viedokļu apmaiņa un, neskatoties uz laikapstākļiem, pasākuma turpinājumā - sporta čempionāts starp komandām. Spēka, izturības, ātruma pārbaude tika veikta pa posmiem. Dalībniekiem bija jāvelk baļķis, jāizurbj āliņģi, jāsanes traukā ūdens, jātrāpa riepā bumba, ar gaisa šauteni jātrāpa mērķī, jāstumj baļķis pēc iespējas tālāk.





Līdzjutēji, atbalstot sacensību dalībniekus, ierosināja ūdeni labāk nest tieši uz pirti, lai vēlāk varētu labi sasildīties. Ļoti vērīgi tika sekots visām sacensībām un, pateicoties līdzjutējiem, bluķa grūšanas posmā Aulejas komandai nācās atkārtoti demonstrēt labāko rezultātu. Sacensības notika kā vienā elpas vilcienā, un komandas nodemonstrēja pārliecinošus rezultātus.



Bija pienācis laiks nogaršot pavāru veikumu un iestiprināties. Pēc tam - visinteresantākais - rezultātu apkopošana. Sacensību rīkotāji bija sagatavojuši apbalvojumus - medaļas, diplomus, pateicības rakstus un kausu.



Apbalvošana sākās ar junioru godināšanu. Pirmā vieta zemledus makšķerēšanā Kirilam Paļenkovam, otrā – Artūram Ozoliņam.



No sešām komandām Konstantinovas pārstāvjiem izdevās noķert 1,855 kg, Skaistas rezultāts bija 1,935 kg, Andrupenes komandas loms bija 3,055 kg. Pjedestālu dalīja Auleja (3,100 kg), Kombuļi (3,270 kg) un Grāveri (4,240 kg) - attiecīgi trešā, otrā un pirmā vieta.





Individuālajās zemledus makšķerēšanas sacensībās veiksmi izmēģināt bija pieteikušies 27 dalībnieki, taču veiksme uzsmaidīja tikai dažiem. Bronzas medaļnieks Rinalds Pudniks - viņa loms svēra 1,325 kg, otrajā vietā ar 1,635 kg lomu ierindojās Inta Grundāne, pirmajā vietā - Svetlana Vēvere ar 2,145 kg zivju lomu. Lūk, kādas sievietes, kuras par spīti sliktajiem laikapstākļiem pārspēja stiprā dzimuma pārstāvjus.



Visu sacensību kopsummā trešo vietu ieguva Grāveru komanda, Auleja - otro vietu, bet Konstantinovas komanda saņēma apsveikumus un kausu. Katra no komandām tika apbalvota ar rokām darinātu suvenīru. Pēc apbalvošanas sportisti apsprieda lomus, copes, trieca jokus un vēl ilgi stāstīja stāstus no dzīves. Azarts un sportiskais gars pārspēja sliktos laikapstākļus - lietus un slapjais sniegs tam netraucēja.



Visbeidzot organizatori ziņoja, ka nākamgad sacensības notiks Kombuļu pagastā.



Ne asakas!



Jeļena AVSJUKEVIČA