Nedēļa pasaulē

img


Ziemeļkorejas varas iestādes nodeva ASV varas iestādēm amerikāņu armijas karavīru, kurš nelikumīgi šķērsoja KTDR robežu demilitarizētās zonas rajonā starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju. Izmeklēšana par šo incidentu notika Ziemeļkorejā, un varasiestādes tikai nesen komentēja karavīra rīcību. Saskaņā ar Phenjanas amatpersonu teikto, amerikānis savu rīcību skaidroja ar "necilvēcīgu izturēšanos un rasu diskrimināciju ASV armijā".



Naktī uz 28. septembri Taškentā transporta uzņēmuma noliktavas teritorijā noticis spēcīgs sprādziens. Sprādzienā ievainoti vairāk nekā 150 cilvēki, taču neviens nav cietis smagi. Sprādziena vilnī, kas izsita tuvējo māju logus un durvis, gāja bojā pusaudzis, kuram uzkrita loga rāmis. Sprādziena cēloņi pagaidām nav zināmi. Kā informēja uzņēmuma vadība, noliktavā netika uzglabātas sprādzienbīstamas vai viegli uzliesmojošas vielas.



Kompānijas “American Airlines” stjuarte tika atrasta mirusi Filadelfijas viesnīcā. Sieviete tika atrasta ar aizsietu muti, taču uz viņas ķermeņa netika konstatētas vardarbības pazīmes. Notiek izmeklēšana.



Baltkrievija apsūdzēja Poliju tās gaisa telpas pārkāpšanā. Kā informē Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji, Polijas armijas helikopters pārlidojis robežu un šķērsojis to divas reizes, dodoties pusotru kilometru Baltkrievijas teritorijas virzienā. Baltkrievijas Aizsardzības ministrija kopā ar Ārlietu ministriju gatavo oficiālu protesta notu. Polijas armijas pavēlniecības pārstāvis norādīja, ka izskanējusī informācija nav uzticama, un Polijas pusei ir pierādījumi, ka helikopters nav šķērsojis valsts robežu.



Francijas policija izglābusi sešu nelegālo migrantu dzīvības, kuri mēģināja šķērsot Apvienotās Karalistes robežu, būdami iesprostoti refrižeratorā ar banāniem. Glābšanas operācija tika organizēta pēc tam, kad BBC vjetnamiešu dienesta korespondents savā telefonā saņēma ziņu no vienas migrantes. Sievietes tika vestas ļoti šauros apstākļos, automašīna bija aizslēgts no ārpuses, un viņas satraucās, kad sāka darboties saldēšanas iekārta.



Pakistānas teritorijā tika veikti divi terorakti. Tradicionālo piektdienas lūgšanu laikā Beludžistānā un Pešavarā mošejas satricināja sprādzieni. Pirmajā gadījumā vairāk nekā piecdesmit cilvēku gāja bojā un vēl simts guva dažādas smaguma pakāpes ievainojumus. Otrajā gadījumā mošejas ēka sabruka; zem drupām var būt iesprostoti vairāk nekā četrdesmit cilvēku. Atbildību par sprādzieniem neviens vēl nav uzņēmies. Tomēr Pakistānas varasiestādes uzskata, ka visa vaina ir uz islāmistu teroristu grupējumiem, kas jau iepriekš rīkojuši līdzīgas akcijas Pakistānā. Kādu laiku starp ISIS un Islāma valsti pastāvēja pamiera līgums, taču tas tika pārkāpts. Pēdējā laikā Pakistānas varas iestādes ir pastiprinājušas drošības pasākumus valstī pirms vispārējām vēlēšanām nākamā gada sākumā.



Lietuvā izglītības darbinieki sāka protestus pirms vispārējā streika. Prasības: straujāks algu pieaugums. Arodbiedrības uzskata, ka no nākamā gada janvāra algas jāpalielina par 20%, bet no septembra vēl par 30%. Valdība piedāvā citu plānu: no 2024. gada janvāra palielināt par 10%, bet no septembra palielināt, lai pedagoga alga būtu 130% no valsts vidējās algas.



Ņujorkā spēcīgas lietusgāzes izraisījušas plūdus, kas draud paralizēt pilsētas sabiedriskā transporta sistēmu. Mēneša laikā tur nolijuši 350 mm nokrišņu, kas ir rekords visā laika novērojumu vēsturē. Par cietušajiem joprojām nav informācijas, taču varas iestādes brīdina iedzīvotājus par plūdu draudiem, īpaši pagrabos, un aicina pilsētas iedzīvotājus neizmantot ceļus, kas iet zem tiltiem un tuneļiem. Vairākas metro stacijas ir applūdušas, un lidostas darbojas ierobežotos režīmos.



ASV ir arestēts viens no noziedznieku bandas līderiem, kurš tiek apsūdzēts slavenā repera Tupaka Šakura slepkavībā. Slepkavība notikusi pirms 27 gadiem, no visiem aizdomās turamajiem izdzīvoja tikai aizturētais. Policijas departaments paziņoja: "Daži neticēja, ka Tupaka Šakura slepkavība bija svarīga policijas departamentam, bet tā bija. (...) Mūsu mērķis vienmēr ir bijis saukt pie atbildības mūziķa brutālajā slepkavībā iesaistītos. Katra zaudētā dzīvība ir svarīga un joprojām ir policijas prioritāte.”



Vācijas veselības eksperti aprēķinājuši, ka 2023. gadā Vācijā karstuma dēļ miruši 3100 cilvēki. Tie galvenokārt ir cilvēki, kas vecāki par 75 gadiem, kuriem karstuma dēļ saasinājušās citas hroniskas slimības.



1. oktobrī Varšavā notika daudzu tūkstošu cilvēku protesta mītiņš. Simtiem tūkstošu cilvēku, kuri nepiekrīt valdošās partijas “Likums un taisnīgums” politikai, izgāja galvaspilsētas ielās, lai demonstrētu savu pilsonisko nostāju. Protesti Polijā pēdējā laikā notiek diezgan regulāri, valstī decembra vidū gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Opozīcijas partija Pilsoniskā platforma strauji gūst popularitāti, neskatoties uz to, ka aptaujas prognozē valdošās partijas uzvaru vēlēšanās.



Ņujorkā ir sācies tiesas process, kurā apsūdzētais bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Viņš tiek apsūdzēts par nepārtrauktu savu īpašumu vērtības palielināšanu par miljoniem dolāru. Tas bija nepieciešams, lai saņemtu lielus kredītus. Ja Tramps tiks atzīts par vainīgu, viņam draud naudas sods 250 miljonu dolāru apmērā un aizliegums veikt uzņēmējdarbību Ņujorkas štatā.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī LETA.



Foto: Prezidents Volodimirs Zelenskis tiekas ar karavīriem Harkivas reģionā.



2023. gada 3. oktobris. ZUMARPRESS.com, President Of Ukraine

Citi raksti