Nedēļa pasaulē

img


Pagājušā nedēļa iezīmējās ar satraucošu akciju, kas pārņēma visas trīs Baltijas valstis. Lielu troksni izraisīja surogātpasta sūtījumi skolām un bērnudārziem ar spridzināšanas draudiem. Policija riskus novērtēja kā "zema līmeņa" draudus. Tika ieteikts nesteigties evakuēt skolēnus. Tāpēc vairākas izglītības iestādes nolēma evakuēt tikai jaunāko klašu skolēnus, vietām viņus neevakuēja nemaz, taču vairākums nolēma neriskēt un izsludināja vispārēju evakuāciju. Kā vēlāk izrādījās, līdzīgas vēstules iepriekš bija saņēmuši tirdzniecības centri, kas arī veica evakuāciju. Tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji ziņoja, ka līdzīgi sūtījumi iepriekš notikuši Polijā un ASV. Mūsdienu pasaulē, kad digitālajā telpā arvien vairāk tiek izmantotas hibrīdkara metodes, nav iespējams izslēgt “nedraudzīgo” valstu iesaistīšanos šajā akcijā, jo vienīgais šādu vēstuļu masveida sūtīšanas mērķis ir destabilizēt situāciju un stimulēt iedzīvotāju paniku.



Arābu un Izraēlas konflikts, ko arvien biežāk dēvē par karu, joprojām ir pasaules sabiedrības uzmanības centrā. Izraēlas armija pilnībā bloķēja Gazas joslu un pārtrauca elektroenerģijas, gāzes un degvielas piegādi tās teritorijai ar transportlīdzekļiem. Valdības amatpersonas paziņoja, ka blokāde tiks atcelta tikai pēc tam, kad visi ķīlniekos saņemtie izraēlieši būs mājās.



Francijas pilsētā Arasā vīrietis ar nazi ielauzās vienā no skolām, izkliedzot bēdīgi slaveno saukli "Allahu akbar!" (Allāhs ir visuvarens!). Uzbrukuma rezultātā nodurts viens skolotājs un ievainoti trīs citi cilvēki. Skolēni incidentā necieta. Uzbrucējs ir aizturēts. Viņš izrādījās 28 gadus vecs čečens, kura motīvi joprojām nav skaidri. Francijas prezidents paziņoja par nodomu apmeklēt Arasu, pēc incidenta Francijas premjerministre pārtrauca viņas vizīti Orleānā un arī apmeklēja šo pilsētu. Visas pilsētas skolas ir slēgtas. Pēc incidenta Francija paaugstināja pretterorisma gatavības līmeni.



Armēnijas prezidents parakstīja likumu, kas ratificē Starptautiskās Krimināltiesas Romas statūtus. Šī tiesa izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi. Krievija asi iebilda pret statūtu ratifikāciju, un Krievijas Federācijas vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šī likuma parakstīšanu nosauca par "ārkārtīgi naidīgu nodomu pret Krievijas Federāciju".



Luvras administrācija nolēma sestdien, 14. oktobrī, uz vienu dienu slēgt muzeju. Iemesls ir zvani par terorakta draudiem. Visi apmeklētāji, kuri iegādājās biļetes šai dienai, saņēma naudu atpakaļ. Administrācija atvainojās apmeklētājiem par sagādātajām neērtībām.



Kā žurnālisti uzzināja septembrī, Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa telefoniski runājusi ar kādu krāpnieku, kurš uzdevās par Āfrikas Savienības komisijas priekšsēdētāju. Kā sacīja Igaunijas valdības komunikāciju biroja direktors Rasmuss Rūds: "Valsts kanceleja uzlabo savas darbības procedūras, lai šādi gadījumi neatkārtotos."



Vācijas Iekšlietu ministre izteicās par teroristiskās organizācijas “Hamas” atbalstītāju izraidīšanu no valsts. Ministri atbalstīja arī Sociāldemokrātiskās partijas līderis, kurš sacīja: "Ja kādam, kas Vācijas ielās slavina “Hamas”, nav Vācijas pilsonības, tad viņš ir jāizraida no Vācijas." Tajā pašā laikā politiķi aicina izvairīties no vispārinājumiem un pārmērībām, jo ​​runa ir par teroristu metožu piekritējiem, nevis kādas sociālās grupas pārstāvjiem.



Pēc kārtējā transporta negadījuma Venēcijas mērs aizliedza kompānijas La Linea elektrobusu izmantošanu. 3. oktobrī līdzīgā elektrobusa avārijā gāja bojā vairāk nekā 20 tūristi, sestdien, 14.oktobrī, arī notika elektrobusa avārija, par laimi, šoreiz bojā gājušo nav.



Pēc straujās militārās operācijas Kalnu Karabahā, kas izraisīja masveida izceļošanu uz Armēniju, Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs pagājušajā svētdienā Hankendi reģiona administratīvajā centrā pacēla valsts karogu. Eksperti izsaka pretrunīgas prognozes par Armēnijas un Azerbaidžānas turpmākajām attiecībām. Taču lielākā daļa piekrīt, ka ir pāragri pielikt punktu šim konfliktam.



Palestīniešu nacionālās autonomijas līderis Mahmuds Abass telefonsarunā ar Venecuēlas vadītāju sacīja, ka “Hamas” nav palestīniešu tautas gribas pārstāvis, kā arī norādīja, ka visi ieslodzītie un ķīlnieki abās pusēs ir nekavējoties jāatbrīvo.



Polijā parlamenta vēlēšanas beidzās ar negaidītu sakāvi valdošajai partijai “Likums un taisnīgums”. Partija ir zaudējusi vairākumu valsts galvenajā likumdošanas institūcijā un vairs nevarēs veidot valdību viena. Donalda Tuska partija, kā arī vēl divas visvairāk balsu saņēmušās partijas ir gatavas apvienoties koalīcijā, lai izveidotu jaunu valdību, no kuras daudzi sagaida demokrātiskas pārmaiņas gan valsts iekšienē, gan izmaiņas ārpolitikā.



Slovākijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievija mēģināja iejaukties valstī notiekošajās vēlēšanās un ietekmēt to iznākumu. Diplomāts, kurš strādāja ar daudziem politiķiem, tika izraidīts no valsts. Bijušais valsts aizsardzības ministrs sacīja, ka "tā ir tikai aisberga redzamā daļa". Septembra beigās notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja partija “Smer”, kuras līderis vēlēšanu kampaņas laikā izcēlās ar daudziem prokrieviskiem izteikumiem.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī LETA.



Foto: Vācijas kanclers Olafs Šolcs Izraēlā. Ārlietu ministrija.

Citi raksti