Antons Arnicāns – svarbumbu sports kļuvis par dzīvesveidu

img

“Ja mūsu lielajā austrumu kaimiņvalstī sacensības svarbumbu sportā notiek sistemātiski un neviens pasākums neiztiek bez šīm “lodēm”, tad gan Latvijā, gan Eiropā sporta veida popularitāte mazinās. Ārkārtīgi žēl, ka trūkst atbalsta kā valstiskā līmenī, tā no pašvaldības un vietējiem uzņēmējiem”, nopūšas Antons Arnicāns, dagdēnietis, Ginesa rekordu un neskaitāmu godalgu ieguvējs svarbumbu sportā. Neskatoties uz zināmu skepsi Antona balsī, ir jūtama sporta veterāna aizrautība un prieks par nesen gūtajiem panākumiem.

Gads vēl nav aizvadīts, bet Antons jau paspējis plūkt uzvaras laurus vairākās nacionāla līmeņa sacensībās. Ne bez pamatota lepnuma viņš rāda jaunākos atzinības rakstus. Tā, ir iegūta 1. vieta Latvijas veterānu svarbumbu celšanas čempionātā Rāmavā (četrcīņā), Latvijas simtgades ietvaros rīkotajā “Viestura Kausā” Piņķos (svarbumbas raušanā ar vienu roku), Latvijas netradicionālajā svarbumbu celšanas čempionātā Rāmavā (svarbumbu raušanā), kā arī 2. vieta Starptautiskajā Ulda Kundziņa piemiņas turnīrā Talsos (garajā ciklā). Tāpat Antons veiksmīgi startējis vairākos čempionātos Baltkrievijā, no kuriem pārvedis diplomus un medaļas.



 



Lai gan Antons sportam pievērsies jau 2002. gadā un ik pa brīdim piemetina, ka būtu laiks “mest mieru”, tomēr šī aizraušanās ir kļuvusi par neatņemamu seniora ikdienas sastāvdaļu. “Tas ir lielisks veids, kā būt aktīvam, aizņemtam un piekopt veselīgu dzīvesveidu arī pensijas vecumā”. Sporta veterāns piebilst, ka savulaik viņam bija pirmā klase gan dambretē un volejbolā, arī futbolu labi spēlējis, bet pēdējos visa pamatā ir komanda. “Svarbumbu sportā savukārt esmu neatkarīgs. Varu trenēties, pat skatoties kādu televīzijas programmu, atkarībā no garastāvokļa”.



 



Pirms kāda laika Antonam bijusi operācija un ārsti teikuši, ka diez vai viņš turpmāk varēs startēt. Taču pagāja vien trīs mēneši, un Antons jau atkal ķērās klāt svarbumbām, izcīnīdams pirmās vietas sacensībās.



 



Lai arī sarunu ik pa brīdim caurvij nopūta, ka viņa darbošanās un panākumi nevienu neinteresē, dagdēnieši ir citās domās. Tā, piemēram, pie veterāna mājām sastaptais kaimiņš apvaicājas par seniora pēdējiem sasniegumiem un novēl tikpat aktīvi darboties arī turpmāk.



 



Anton, lai neapsīkst enerģija un darbošanās spars un Dagdas novada vārds turpina skanēt kā Latvijas mērogā, tā arī starptautiskās sacensībās!



 



Anna ZEMBLICKA