Loretas realitātes un vaļasprieku pasaule

img


Izlasīt biezu grāmatu nedēļas laikā – tā man ir norma, bet Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā bieži vien gaida kāds pārsteigums. Šeit lasītājiem pastāvīgi tiek piedāvāta ne tikai literatūra, bet arī izstādes. Ar interesi aplūkojot pastkaršu no visas pasaules izstādi, es pēkšņi atcerējos, ka pazīstu tās autori Loretu Makņu. Pirms nepilna gada es runāju ar divpadsmito klašu skolēniem, kas sapņo kļūt par studentiem. Telefonsarunas laikā uzzināju galveno: Loreta studē Latvijas Universitātē, nedēļas nogalēs atbrauc uz mājām un piekrīt sarunai redakcijā.

Precizitāte nav tikai karaļu pieklājība, un mūsu saruna sākās norunātajā laikā. Simpātiskā meitene pat nedomāja atteikties no fotosesijas – laikraksta “Ezerzeme” lasītājiem izrādītā cieņa. Skats uz skaisto Daugavu – lielisks rudens fons! 



Kopā mēs pārlūkojam manu elektronisko arhīvu un ātri atrodam vēlamo attēlu, kurā klasesbiedri, gandrīz jau absolventi, sapņo iestāties augstskolās. Viss ir piepildījies: Loreta Makņa, Jana Bargāne un Jānis Platacis tagad ir galvaspilsētas augstskolu studenti. Katram ir savs zināšanu ceļš, Loreta izvēlējās humanitāro fakultāti. Pirms diviem gadiem Krāslavas Valsts ģimnāzijā viņa aizrāvās ar ķīniešu valodu, tagad tas noderējis. Pirmkursniece ir pilnībā pārliecināta par ķīniešu valodas perspektīvām. Ķīna ir strauji augoša valsts ar spēcīgu ekonomiku, un Loreta ir pārliecināta, ka laika gaitā pieprasījums pēc ķīniešu valodas pieaugs. Viņa atzīst: mācīties ķīniešu valodu nav tik grūti, kā tas šķita pirms pāris gadiem, bet arī nav viegli. Jau tagad studente saprot sarunvalodu, izglītības vajadzībām iegādājas grāmatas ķīniešu valodā, bet galvenais - viņa ir pārliecināta, ka nav kļūdījusies, izvēloties savu dzīves ceļu. Gadsimtu gaitā pārbaudīta patiesība: iemīļotā nodarbe ir laimīgas dzīves atslēga. 



Aleksejs GONČAROVS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.46



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv