Pirms Jāņiem pie Jāņa

img

Kad vasara pašā plaukumā, kad viss zeļ un zied, un pati daba ar lakstīgalām un vālodzēm dzied līgo dziesmas, mēs iepazināmies ar varenu Jāni. Jānis Andžāns - Ezernieku un Svariņu pagastu pārvaldes vadītājs, vīrs ar stingru dzīves nostāju, bet vienkārši cilvēcisku dabu, vada Ezernieku pagasta dzīvi nu jau 12 gadus. Izbraucot cauri Ezernieku ciematam, var redzēt, ka šeit strādā un dzīvi vada īsts saimnieks. Bet šoreiz mūsu mērķis bija iepazīties tieši ar Jāni, Jāni - kā vienkārši cilvēku. Būdams ļoti atklāts, Jānis izstāstīja par savu dzīvi - no bērnības līdz pat šai dienai ar visām Līgo un Jāņu svinībām un tradīcijām.

Un tā lūk - ģimenē, kurā piedzima Jānis - tētis arī bija Jānis, vectēvs arī Jānis. Un šī Jāņu tradīcija vēl joprojām turpinās, jo brālim dēls arī Jānis, bet pašam Jānim ir meitas, tāpēc tradīcijās iekļauties neizdevās.



Jānis ir piedzimis kuplā septiņu bērnu ģimenē, kā jaunākais dēls, jaunāka ir tikai viena no māsām. Jānis atceras Līgo un Jāņu svinēšanu - tie bija paši jaukākie, paši gaidītākie, paši jautrākie svētki. Jo katru gadu uz Jāņiem sabrauca daudz jaunatnes, kopā 20-30 cilvēki. Vecākās māsas, kuras studēja, parasti atbrauca ar saviem draugiem un draudzenēm, bet tētis arī vienmēr ieturēja savu viltībiņu un pirms Jāņiem sapļāva sienu, lai jaunatne pirms līgošanas varētu palīdzēt sagrābt, savest šķūnī. Jānim, kā pats izsakās - sīkajam, visi pievērsa uzmanību un gādību. Bet, kad darbs bija padarīts - vakara pusē meitas devās uz mežu pīt vainagus, tad mājas pagalms pēkšņi kļuva tukšs. Tad, kad pēc kāda laika meitas nāca mājās ar vainagiem, sākās Jāņu dienas svinības. Kalnā bija sarūpēts liels ugunskurs. Visu nakti līdz rītausmai skanēja dziesmas, spēlēja akordeons vai ģitāra. Ieradās arī kaimiņi - apdziedātāji, tāpēc mammai rūpju pirms svētkiem bija visvairāk. Parasti kaimiņi “piekasījās” dārziem, kaut gan tie bija izravēti, bet nu tās tik bija tradīcijas, tāpēc visi bija priecīgi un laimīgi, jo tas nesagādāja nekādas grūtības.



 [...]



Janīna UNGURE



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.25
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv