Fotogrāfija - visa pasaule

img

Cilvēki vienmēr ir centušies iemūžināt apkārtējo. Protams, ir dažādas metodes un veidi, kā saglabāt vēsturi, bet laika gaitā un mūsdienu sabiedrības attīstībā fotogrāfija ir kļuvusi par vienu no populārākajiem veidiem. Tieši fotogrāfija un fotokameras kļuva par 12. izstādes tēmu, ko sagatavoja aktīvie Krāslavas novada Centrālās bibliotēkas darbinieki. Jāpiebilst, ka abonementu stendi vismaz reizi mēnesī maina ekspozīcijas, vai pat eksponē divas dažādas kolekcijas, kas apliecina mūsu pilsētas iedzīvotāju interešu daudzveidību.

 



Mana tikšanās ar izstādes autoru Borisu Tarļecki notika bibliotēkā. Norunātajā laikā fotogrāfs parādījās uz abonementa sliekšņa ar foliantu (biezu, liela formāta grāmatu) rokās. 20. gadsimta beigu fotogrāfijas, apkopotas kolekcijā, skaidri parāda, kā attīstījusies mūsdienu fotogrāfija. Pats Boriss smaidīdams vēlreiz ieskatījās krājumā un sāka stāstu ar nelielu ekskursu fotogrāfijas vēsturē. Starp citu, pirmā fotogrāfija tika uzņemta 19. gadsimtā, un mēs pamazām tuvojamies šī nozīmīgā brīža 200 gadu jubilejai.



Boriss pastāstīja, ka sācis fotografēt 13 gadu vecumā. Starp citu, viņa tā laika draugs Vovka, ar kuru viņam bija viens hobijs uz diviem, kļuva par viņa sabiedroto. Kopā meklēja filmēšanas vietas, fotografēja, pēc tam attīstīja fotofilmu. Līdz šim glabājas pilns komplekts, lai attīstītu fotoattēlus no negatīviem. Tas ir vesels process. Un pirmā kamera bija “Smena”, ko nopirka māte. Boriss 15 gadus bija baikeris, taču jebkurā ceļojumā vienmēr līdzi bija fotoaparāts. Kā atzīst prezentētās fotoaparātu kolekcijas autors, vaļasprieku viņam bija daudz, taču kamera vienmēr bija un joprojām ir līdzās. Fotografēšana izrādījās spēcīgāka par visiem citiem hobijiem. Tā ir aizraušanās, vaļasprieks un arī peļņas avots. [..]



Jeļena AVSJUKEVIČA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.33
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv