Aivja dubultā zelta rudens

img


Nav pagājis pat mēnesis, kopš “Ezerzemes” rakstā ar nosaukumu "Pasaules rekordu iekarošana" tika ziņots par sensacionāliem sporta jaunumiem. Tam bija grūti noticēt: Viļņā notikušajā pasaules čempionātā klasiskajā spiešanā guļus Krāslavas ģimnāzists Aivis Plociņš ne tikai izcīnīja absolūtā pasaules čempiona titulu svara kategorijā līdz 83 kg, bet arī pacēla planētas augstāko sasniegumu latiņu par 27,5 kilogramiem! Pirms tam piecus gadus pasaules rekords piederēja gruzīnam Jemali Nandošvili.

Mūsu spēkavīrs bez mazākā pārspīlējuma kļuva par Lietuvas arēnas zvaigzni. Pirmajā piegājienā, visiem par pārsteigumu, Aivis pasūtīja 190 un uzstādīja pasaules rekordu. Otrs deklarētais svars - 195 kg - netika ieskaitīts asistentu vainas dēļ, kuri kļūdījās, gatavojot stieni. Tiesnesis vēsi ignorēja lūgumu atkārtot Latvijas svarcēlāja otro mēģinājumu. Neparedzēta force majeure, kam sportists pilnīgi nebija gatavs: viņš jau bija pavadījis tieši vienu diennakti bez ēdiena un ūdens, lai noturētos deklarētajā svara kategorijā. Psiholoģiskā sabrukuma nebija, gluži otrādi - pasaules čempiona cīņas raksturs izpaudās pilnībā. Pēc īsas konsultēšanās ar tēvu, kurš vienmēr ir blakus izšķirošajos brīžos, tika pieņemts absolūti riskants lēmums: izlaižot svaru 197,5 kg, uzspiest 200 kg. Zālē valdīja klusums, un, kad uz tablo parādījās sensacionāla informācija “200 pasaules rekords”, sekoja aplausu eksplozija.



Tikai Aivis nav no tiem, kuri dzenas tikai pēc slavas. Īsts sportists vienmēr ar cerību raugās nākotnē, īpaši, ja tev ir astoņpadsmit. Jaunības maksimālisms šī jēdziena skaistākajā nozīmē, kad uzvaras un atzinība iedvesmo. Tikai uz priekšu! Turklāt bija arī stimuls turpmākam sportiskajam kāpumam - goda titula "Gada cilvēks" piešķiršana. Apbalvošanas ceremonija Krāslavas novada domē notika 17. novembrī un, saņēmis balvu, mūsu planētas mēroga varonis steidzās uz sporta zāli. Viņš domāja par galveno, par nākamo izaicinājumu: pēc piecām dienām Krievijas Federācijā tika atklāts Eiropas čempionāts klasiskajā un ar ekipējumu spiešanā guļus. Pieņēmies svarā līdz ar pāreju uz nākamo kategoriju (līdz 93 kg), Aivis rūpīgi izvērtēja visus plusus un mīnusus: pirms tam pasaules rekords, reģistrēts tikai pirms pāris mēnešiem – 187 kg - piederēja ungāram Oliveram Susam. Skaidrs, par ko domāja Latvijas spēkavīrs, kurš uzvarēja divsimt kilogramu svaru. Ir droša iespēja uzstādīt pasaules rekordu nākamajā svara kategorijā, jābrauc!



[...]



Aleksejs GONČAROVS



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.48



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv