Krimināls, notikumi

Laika periodā no 06.03.2019. līdz 13.03.2019. Krāslavas iecirknī tika reģistrēti 74 notikumi, būtiskākais:
7. martā Krāslavā tika konstatēta prāvas summas naudas pazušana no privātmājas Rīgas ielā. Aizdomās par zādzības izdarīšanu tika aizturēta T., dzimusi 1980. g., kura agrāk jau vairākas reizes bija pieķerta svešas naudas nolaupīšanā.
8. martā Krāslavā, uzlaužot kāda dzīvokļa durvis Raiņa ielā 9, tika nozagta nauda un kredītkarte. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrotas un aizturētas divas nepilngadīgas personas, kas agrāk jau bija policijas redzeslokā: F., dzimušais 2002. g. un L., dzimušais 2004. g..
8. martā Krāslavā, veikalā Maksima tika aizturēts 1957. gadā dzimušais I., kurš nozaga pudeli degvīna. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka iepriekš viņš jau divas reizes veiksmīgi izdarīja alkohola zādzību, taču kā saka: “dari ko darīdams, bet apdomā galu”.
11. martā tika konstatēts, ka uzlauzta vasarnīca Kombuļu pagasta Aišpuros un nozagti alumīnija trauki. Notiek kriminālmeklēšanas pasākumi, vērsti uz noziedzīgā nodarījuma atklāšanu.

Sakarā ar aktualitāti, policija tuvākajā laikā vairāk uzmanības veltīs gājēju drošībai, īpaši tumšajā diennakts laikā. Saistībā ar to, ir daži ieteikumi minētājai ceļu satiksmes dalībnieku kategorijai:



Galvenais, kas jāievēro gājējiem - tā ir pārvietošanās pa ietvi, gājēju ceļu vai gājēju un velosipēdu ceļu, bet ja to nav – pa nomali. Ārpus apdzīvotām vietām gājējiem, kuri iet pa brauktuves malu, vai nomali, jāpārvietojas pretim transportlīdzekļu braukšanas virzienam.



Tumšajā diennakts laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, kur ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi vai nomali, jālieto gaismu atstarotājs vai cits gaismu atstarojoša materiāla elements vai jātur rokā iedegts lukturītis. Atcerēsimies, ka gaismu atstarojošo elementu apģērbā vai aksesuāros nekad nav par daudz un tie ļauj transportlīdzekļa vadītājam Tevi laikus pamanīt. Būtu vēlams tumšajā diennakts laikā vilkt mugurā gaišas drēbes, kas arī ļauj daudz laicīgāk pamanīt gājēju. Atstarotāji jāpieliek pie apģērba tā, lai pretim braucošo automobiļu vadītāji laikus tos varētu pamanīt. Pie muguras piestiprinātos atstarotājus neredz!



Gājējiem brauktuve jāšķērso pa gājēju pārejām, bet ja to nav, - krustojumos pa ietvju vai nomaļu iedomāto turpinājumu. Ja redzamības zonā gājēju pārejas vai krustojuma nav, brauktuvi atļauts šķērsot taisnā leņķī attiecībā pret brauktuves malu vietās, kur ceļš labi pārredzams abos virzienos. Vietās, kur ceļu satiksme tiek regulēta, gājējiem jāievēro satiksmes regulētāja vai gājēju luksofora signāli, bet, ja tādu nav, - transportlīdzekļu satiksmes regulēšanas luksofora signāli.



Daudzi uzskata, ka gājēju pārejas esamība dod gājējiem priekšroku. Daļēji uzskats ir pareizs, tomēr pirms brauktuves šķērsošanas pa gājēju pāreju, kur satiksme netiek regulēta, gājējiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzeklim, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību. Jāatceras, ka automobiļa apstāšanās ceļš, braucot pilsētās ar atļauto kustības ātrumu 50 km/h, sastāda aptuveni 30 metrus. Gājēji uz brauktuves nedrīkst kavēties vai bez vajadzības apstāties.