Pirmā dāvana Latvijas 100-gades plašajā pasākumu ciklā no dejotājiem – DRAUDZĪBA

  • Kultūra
  • 04.04.2017 16:00
  • 158 skatījumi
img

Kāds gudrais ir teicis: “Uz pasaules nav nekas labāks un patīkamāks par draudzību, izslēgt no dzīves draudzību ir tas pats, kas atņemt pasaulei saules gaismu.”
Jautrā draugu pulkā saulainā marta pēcpusdienā Krāslavas kultūras namā pulcējās 16 tautas deju kolektīvi no Krāslavas novada skolām. Sanāca un sabrauca dejas draugi. Kolektīvā viņi iepazīst cits citu, mācās cienīt, uzņemties atbildību, parādīt sevi, prast izpalīdzēt, droši vien tās ir galvenās drauga īpašības.  Vislabākais šķiet ir tas, ka kolektīva vadītājs ir katra dejotāja gudrākais, uzticamākais pieaugušais draugs, savukārt bērni un jaunieši mācās un atbild ar to pašu…

Būdami draudzīgi, mēs tādu vidi veidojam sev apkārt, savā kolektīvā, savā pagastā, pilsētā. DRAUDZĪBA ir viens no tiem spēka vārdiem, ko ar un caur deju skates dalībnieki vēlēja cits citam, savai Dzimtenei gaidāmajā skaistajā jubilejā, kuras kulminācija būs nākamgad, jo īstos svētkos taču neiztikt bez jautrības, bez dančiem, bez draugiem. Tamdēļ dāvinājām šo deju skati sev, savai Latvijai, dejojām godam.



To apliecināja arī dejotāju lieldraugu žūrija: komisijas priekšsēdētāja, vairāku Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Deju lielkoncertu virsvadītāju, šobrīd un jau vairākus gadus Tautas deju ansambļa “Mazais ritenītis” mākslinieciskā vadītāja, horeogrāfe Ilze Mažāne, kura mēroja rīta saules apspīdēto ceļu no Rīgas, deju skolotāja, Izvaltas TN deju kolektīva “Rudņa” vadītāja, vairāku dziesmu un deju svētku dalībniece - Ligita Pelnika, deju skolotāja, Krāslavas KN deju kolektīvu dejotāja, vairāku dziesmu un deju svētku dalībniece gan kā kolektīvu vadītāja, gan kā dejotāja - Aina Guba. Žūrija vērtēja kolektīvu izvēles repertuāra dejas tehnikas un horeogrāfiskā teksta precizitāte, dejas rakstura atklāsmi, muzikalitāti, tautas tērpa valkāšanas kultūru un pareizību, kā arī skatuves kultūru un kolektīva kopiespaidu. Noskatoties 32 dejas, žūrijas pārstāvji ar prieku paziņoja savu skatījumu.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 27 (04.04.2017.)