Marija Andžāne: 110. dzimšanas diena

  • Kultūra
  • 14.09.2018 21:09
  • 313 skatījumi
img

8. septembrī Šķaunē norisinājās pasākumi, veltīti dzejnieces Marijas Andžānes 110. dzimšanas dienai. Pulksten vienos dienā pagasta iedzīvotāji un viesi pulcējās Landskorunas baznīcā, kur notika svinīgā mise, bet pēc tam neliels koncerts. Klātesošos priecēja Evita Zālīte-Grosa (vokāls) un Ilze Grunte (ģitāra). Šeit klātesošie tika iepazīstināti ar Marijas Andžānes mazmeitu, kura uz savas vecmāmiņas jubilejas svinībām ieradās no ASV.

Pie skatītājiem vērsās pasākuma galvenā rīkotāja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore, filoloģe un Marijas Andžānes daiļrades pētniece Ilga Šuplinska. Nākamo svētku lappusi pāršķīra etnogrāfiskais ansamblis "Rikava” blakus piemiņas akmenim, kas uzstādīts netālu no dzejnieces dzimšanas vietas. "Krystobys" inscenējums, kas iepazīstināja skatītājus ar daudzajām latgaļu tradīcijām, saistītām ar bērna piedzimšanu, tika uzņemts ar draudzīgiem aplausiem.



Šeit, pie piemiņas akmens, pasākuma dalībniekus uzrunāja Dagdas novada pašvaldības pārstāvji, kā arī Latvijā dzīvojošie Marijas Andžānes radinieki. Svētkus noslēdza literārie lasījumi un koncerts Šķaunes Tautas namā. Pasākuma muzikālo daļu nodrošināja folkloras kolektīvi “Olūteņi” (Dagda) un “Gaiļupējte” (Šķaune), kā arī Latgales rokmūziķis Ingars Gusāns. Lasījumos piedalījās Ilgas Šuplinskas studenti, jaunie literāti: Ineta Atpine-Jugane, Līvija Lieldruviete, Ilze Sperga, Meldra Gailāne, Sandra Ūdre, Evika Muižniece. Pasākuma īpašie viesi bija Marijas Andžānes tuvinieki, kā arī Dailes teātra aktrise Mirdza Martinsone. Tautas nama bibliotēkā varēja aplūkot atjaunoto Marijas Andžānes dzīvei un daiļradei veltīto izstādi.



Svētku pasākumus finansiāli atbalstīja Marijas Andžānes dēls Salvins Strods, Šķaunes pagasts, Dagdas novada dome, kā arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija.



8. septembris bija vasarīgi silts un saulains. Tādus dzejoļus rakstīja arī svinīgā pasākuma vaininiece, kura dzimusi Šķaunes pagastā, bet lielāko mūža daļu nodzīvojusi piespiedu imigrācijā, skumdama pēc dzimtajām vietām, tuvajiem cilvēkiem… Diemžēl līdz mūsdienām nav saglabājušās Marijas Andžānes dzimtās mājas, plešas tikai lauki. Taču ir palikuši viņas dzejoļi, kurus atceras, mīl…



Andrejs JAKUBOVSKIS