“Miķeļi” Šķaunē

  • Kultūra
  • 05.10.2018 15:11
  • 279 skatījumi
img

Svētā Mihaila diena jeb, kā mums pierastāk, “Miķeļi” – vieni no iemīļotākajiem svētkiem. Gadatirgus, konkursi, rotaļas, koncerti – tie ir pēdējie gaišie un jautrie svētki līdz pat Ziemassvētkiem.

29. septembrī Šķaunē pie tautas nama bija jūtama rosība jau no paša rīta. Gadatirgus neizcēlās ar ko īpašu; pamatā tirgoja drēbes. Bija gan manāms arī medus, mājas kūpinājumi un zāļu tējas. Pulksten desmitos sākās tradicionālo loterijas biļešu pārdošana, bet pēc pusstundas pasākuma vadītāji paziņoja par gadatirgus konkursu sākumu. Konkursi bija divi: gadatirgus stabs un pamatīga ķirbja celšana. Stabu, kura virsotnē laimīgo gaidīja krāsainas lentītes, apmaiņā pret kurām vēlāk varēja saņemt aploksni ar dāvanu karti, ātri pieveica pirmais kārotāju trijnieks. Taču ar ķirbja konkursu viss bija sarežģītāk. Sacensības ķirbja celšanā norisinājās trijās kategorijās: vīrieši, sievietes, bērni. Katrai dalībnieku kategorijai bija savs ķirbis; vīriešiem – vissmagākais, bērniem – vieglākais. Vismazāk dalībnieku bija vīriešu grupā. Drosmīgās dāmas bija vairākumā, no viņām neatpalika arī puišeļi.



Pulksten vienpadsmitos sākās koncerts. Pasākumā vadītājas lomā kā “Miķeļa sieva” iejutās Erna Šļahota, bet viņai palīdzēja “tirgus sieva”. Pārītis visai jautri savienoja koncerta priekšnesumus un iepazīstināja ar kolektīviem. Programmā piedalījās pašdarbnieki no Dagdas un Krāslavas novada. Īpaši gribētos izcelt teātra kolektīvu no Skaistas ar jautro pasaku “Rācenītis”, kā arī deju kolektīvu no Indras Ilonas Kangizeras vadībā. Pēc koncerta notika izloze. Diemžēl pašu “saldāko” brīdi es nesagaidīju. Gaidīja citi darbi. Atpakaļceļā nožēloju, ka medu tā arī nenopirku. Kad vēl radīsies tāda iespēja… Sirsnīgs paldies rīkotājiem un dalībniekiem par spilgtiem un mājīgiem svētkiem! Uz tikšanos nākamajā gadā!



Andrejs JAKUBOVSKIS