Kad dvēsele dzied

  • Kultūra
  • 05.04.2019 16:17
  • 210 skatījumi
img

Aglona ir svētīta zeme, kur no visām mākslām kordziedāšana ir īpaši iecienīta. Līdz ar to šeit ir radusies koru dienu tradīcija.

Marta pēdējā svētdienā afišas aicināja uz kultūras centru, un pēc dievkalpojuma bazilikas svētku zālē sanāca skolēni, vecāki un visi tie, kas vēlējās izjust laimi, klausoties daudzbalsīgā dziedājumā, cildenā harmonijā un sirds vienotībā. Burvīgā pasākuma vadītāja Gunta Gulbe-Kalvāne jau ar ievadvārdiem noskaņoja zāli liriski: “Pavasaris šogad pavisam untumains – te iepriecina ar spožiem saules stariem, te jau pēc brīža pārsteidz ar prāvu sniega kārtu. Tomēr daba ir gatava plaukt, ziedēt un priecēt ar savām bagātībām. Pavasaris vienmēr nāk ar dažādām skaņām: sniegpulkstenītes drosmīgi spraucas cauri vēl pilnībā neatsilušajai zemes garozai, sprāgst jaunie bērzu pumpuri, gājputni trako pa gaisu sajūsmā par sauli, ūdeņi šaudās pa upēm kā atbrīvojušies no ieslodzījuma, un neatņemama pavasara sastāvdaļa ir Aglonas novada Koru diena, kurā tiekamies jau devīto gadu pēc kārtas!”



Pirmie uz skatuves iznāk paši mazākie – Aglonas vidusskolas 1.-3. klašu koris. Kad ieskanējās dziesma “Bustiņš A”, skatītāju sejās parādījās smaids, bet diriģente Lilita Valaine saņēma pirmo pušķi kā klausītāju atzinības apliecinājumu. Aglonas bazilikas skolas kori (2.-3. klases) diriģēja Ilze Platace un Jacinta Ciganoviča. Tad dziesmoto stafeti pārņēma Aglonas bazilikas kora skola, kurā dzied 4.-9. klašu audzēkņi, diriģentes Irēna Leonova un Lilita Valaine.



Dziedošais kolektīvs “Jutrzenka” no Rēzeknes ne pirmo reizi viesojas Aglonā, tāpēc zāle sagaidīja kori Irēnas Ivanovas vadībā ar draudzīgiem aplausiem un saņēma balvā sešas dziesmas poļu un latviešu valodā. Tikpat silti skatītāji sveica Aglonas bazilikas “ASSUMPTA” jaukto kori, kas izpildīja četrus skaņdarbus.



Kulminācija un tradīcija – visi dziesmoto svētku dalībnieki izpildīja Koru dienas himnu “Skaidrō volūda”.



Aleksejs GONČAROVS