Lieldienu lustes Krāslavā

  • Kultūra
  • 26.04.2019 13:03
  • 183 skatījumi
img

Laikam siltā saulīte vairumu pilsētnieku otrajās Lieldienās bija aizvilinājusi tuvāk dabai, toties tiem, kuri ieradās pilsētas laukumā pie strūklakas, pašdarbnieku kolektīvu priekšnesumi bija labāk pārskatāmi un katrs gribētājs varēja paglāstīt Robežnieku pagasta zemnieku saimniecības “Guntiņi” trušus. Protams, vislielāko interesi par pūkainajiem mājdzīvniekiem izrādīja bērni, bet arī pieaugušie varēja saņemt padomus trušu audzēšanā no saimnieces Mariselas.

Lustes sākās ar  Krāslavas Bērnu un jauniešu centra deju kolektīva “Pastaliņas” deju priekšnesumiem Valdas Timules vadībā, turpinājumā aktīvi iesaistījās pieaugušo folkloras kopas. 



Man vislielākais un patīkamākais pārsteigums bija Krāslavas folkloras kopas uzstāšanās. Šajās Lieldienās – pirmās  “ugunskristības” izturētas godam – puiši stalti un iznesīgi, arī sievas un meitas neatpaliek – visiem dzirksts acīs un dzied ar prieku – tas arī galvenais. Paldies kopas vadītājai Ilzei Mežiniecei, kura mēro ceļu uz mēģinājumiem Krāslavā no Daugavpils novada Ambeļu pagasta. Un kā tad uz svētkiem viena? Kopā ar Ambeļu kultūras nama folkloras kopu “ S p e i g a ” dziedāšana Lieldienās skanīgāka un iešana rotaļās lustīgāka. Arī krāslavieši tika iesaistīti, jo Lieldienās ir svarīgi ne tikai izšūpoties, bet arī izdancoties.  Par katru dziesmu un rotaļu Ilzei savs stāsts – interesanti un izzinoši. 



Noslēgumā tika ripinātas olas un ar krāsainiem krītiņiem izrotātas olas uz asfalta laukumā. Neizpalika arī salda balviņa katram čaklajam krāsotājam. 



Iveta LEIKUMA