Keramika un gleznas

  • Kultūra
  • 21.06.2019 12:18
  • 389 skatījumi
img

Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā ir apskatāma izstāde – Vijas Plotkas gleznas un Olgas Pauliņas Podnieku skolas audzēkņu Ingas Pudnikas, Edītes Lukšas un Marinas Procevskas keramika. Sirsnīgi, mīļi un saderīgi. Siltie māla darinājumi ar pasteļkrāsām gleznās.

Izstāde tika atklāta 17. jūnijā, un būs skatāma vasaras mēnešos. Vija Plotka pastāstīja, ka māksla saistījusi viņu jau no bērnības – centusies zīmēt kur vien bija iespējams, pat gadījies apzīmēt vecāku grāmatas, par ko tētim gan nav bijis prieks. Pirmajā klasē zīmēšanas skolotāja slavējusi, un atzinusi par labāko zīmētāju. Pieaugot saglabātie bērnības zīmējumi pašu mākslinieci gan uzjautrinājuši. “Māksla mani interesējusi visu manu dzīvi” stāsta Vija. “Sevišķi patīk strādāt ar pasteli. To var padzēst un pārkrāsot.” Vairākos izstādē apskatāmajos darbos attēlota klusā daba – dažādas trauku kompozīcijas. Darbi tapuši atceroties muzeja darbā pavadītos gadus un ekspedīcijas, kurās ļaudis ziedojuši muzejam traukus, kas saglabājušies no iepriekšējām paaudzēm. Māksliniece pateicas izstādes apmeklētājiem un pati sev novēl nepārtraukt radošo procesu un spēt tam atlicināt laiku. “Es nodotos zīmēšanai dienu un nakti, diemžēl ir arī citas vajadzības” smaida māksliniece.



“Aizvadītās rudens/ziemas tumšajos vakaros ļāvos jaunu prasmju apgūšanai keramiķu Valda un Olgas Pauliņu vadītajās nodarbībās. Gāja visādi, jo izrādās, ka virpošana ir gana sarežģīts process; izrādās, ka šķietami gatavs darbs, paņemts rokās, var sadrupt sīkās lauskās; izrādās, ka ne vienmēr no cepļa var izņemt to, ko tajā ieliec; izrādās, ka glazūras, saskarsmē ar uguni, pārvēršanas līdz nepazīšanai. Un tas ir tikai mazumiņš, kas pārsteidza šajās nodarbībās” par savu jauno aizraušanos stāsta Inga Pudnika.



Marina Procevska: “Sāku zīmēt apmēram sešu gadu vecumā, kad mans mūzikas skolotājs pirmajā klasē vairāk zīmēja, nekā rakstīja notis. Tad arī es sāku zīmēt. Par darbošanos ar mālu sapņoju jau pāris gadus, tāpēc esmu ļoti pateicīga Olgai un Valdim Pauliņiem par iespēju sapni realizēt. Rezultātu jūs redzat izstādē.”



Olga Pauliņa pateicās audzēknēm par atsaukšanos uz aicinājumu dažus brīvos vakarus pavadīt  darbojoties ar mālu, un bibliotēkai par iespēju darba rezultātu demonstrēt publikai. Ja kādam no pieaugušajiem būs interese darboties ar mālu, Olga apsver iespēju radošo darbnīcu organizēšanai šī gada rudenī.