“Četri gadalaiki” - mūzika, kas pārnesta uz audeklu

  • Kultūra
  • 19.07.2019 09:03
  • 313 skatījumi
img

Pirmo reizi mums, Krās­lavas mākslas cienītājiem, bija lieliska iespēja iepazīties ar daiļradi, ko piedāvā mākslinieciskais kvartets ar noslēpumainu nosaukumu V.I.V.A.

Tulkojumā no latīņu valodas tas nozīmē “Lai dzīvo!” Lūk, tāda liriska himna dzīvības, gaismas un skaistuma triumfam.




Katrs burts apzīmē vārdu: Vēsma Ušpele, Ilze Griezāne, Vija Stupāne un Agra Rītiņa. Vēsma ir no Maltas, Ilze no Līvāniem, Vija no Aglonas, Agra no Rēzeknes, bet kopā viņas pārstāv Latgali un māksliniecisko savienību, kas radusies 2006. gadā kopīga plenēra laikā. Aiz muguras veiksmīgs darbs, piedalīšanās Latvijas un ārvalstu plenēros, vairāk nekā četri simti izstāžu.




Mums piedāvātā ekspozīcija “V.I.V.A. Četri gadalaiki” - sajūsma par Latgales dabu. Katram gadalaikam ir savi noslēpumi, krāsas, burvība, ko mākslinieces prot saskatīt un atspoguļot gleznās ar otas, audekla un krāsu palīdzību. Pārsteidzoša toņu harmonija, kas apvieno vienā veselumā mākslas kolekciju.




Tā mūsu pilsētā Daugavas lokos tika atklātas mākslas dienas “Krāslavas palete”. Gan pazīstamas, gan jaunas mākslinieku sejas, kuri turpina apdziedāt mīļās ezeru zemes skaistumu. Pateicībā par krāslaviešu viesmīlību otas meistari tradicionāli dāvina pilsētai audeklus; tie radušies agrāk rudens un tagad vasaras plenērā, kas kļuvis par Krāslavas pilsētas svētku 2019 prelūdiju.




Lūk, kā par sevi stāsta paši darbu autori saskaņā ar Vivaldi “Četriem gadalaikiem”.
Vēsma Ušpele: “Gadalaiku valdzinājums, spēks un iedvesmas avots caur krāsu valodu - tie ir mani gadalaiki”.




Ilze Griezāne: “Gleznnošana ir meditācija, kurā tu glezno savas izjūtas. Daba vienmēr ir iedvesmas avots, kas dod impulsu jaunas gleznas tapšanai. Mēs esam bagāti ar četriem gadalaikiem, un katrs no tiem gleznā sevi piesaka citādāk. Te būs ziemas miers un pavasara spirgtums, vasaras zaļā vienmulība un rudens krāsainība. Ziemas kūtrums un pavasara steiga, vasaras tveice un rudens drēgnums...”




Vija Stupāne: “Jauki, ka pēc ziemas atnāk pavasaris, pavasari nomaina vasara, pēc vasaras būs rudens. Ir labi zināt, ka man ir V.I.V.A.”.




Agra Rītiņa: “Vienmēr ir pārsteidzoši, ka no viena pumpura uzplaukst vairākas lapas. Kā mainās debesis, kad tajās peldas daudz krāsainu mākonīšu. Kā baltais sniegs izceļ koku grafisko stāju. Kā viss krāsas spēks iemiesojas vienā ogā... “
Laipni lūdzam uz izstādi kultūras namā!




Aleksejs GONČAROVS