Uz jubilejas iedvesmas viļņa

  • Kultūra
  • 09.08.2019 16:36
  • 522 skatījumi
img

No triju novadu pagastiem īpašas simpātijas izjūtu pret diviem. Domāju, ka vērīgākie lasītāji pēc biežajām publikācijām jau ir uzminējuši – tie ir Svariņi un Asūne, kur jau daudzus gadus talantīgie kultūras jomas organizatori prot ar mākslas palīdzību uzburt skatītājos kaislības. Tieši tā notika augusta pirmajā sestdienā viesmīlīgajā Asūnē.

Vārdos neaprakstāma sirsnība jubilejas svinībās ilga divarpus stundas. Un cik lieliska programma!
Visos lielākajos lauku pasākumos tiekos ar Dagdas domes amatpersonām, šovakar svētku programmu atklāja priekšsēdētāja vietniece Sandra Viškure. Silti vārdi, ziedi, dāvanu karte... Ārēji šis tautas nams ir gandrīz vai mazākais visā Latgalē, bet kāda nenovērtējama pieredze kalpot cilvēkiem iegūta pēdējo 70 gadu laikā! Kā mazliet vēlāk pie mikrofona sacīs kultūras veterāne Marija Vilgerte, Asūne ir talantīgu cilvēku ciemats, kur vienmēr dzīvojuši un turpina dzīvot dziedātāji, dejotāji... Ar svētku saimnieku tiesībām pirmo dziesmu “Kamolītis” izpildīja ansamblis “Paziņas”, un aizripoja jautrības kamolītis zem zilajām vakara debesīm.



Apburošās vadītājas Viktorija Vojevodska un Mairita Rutka uz skatuves aicināja slaveno Dagdas baltkrievu ansambli “Akolica”. Tamāras Starovoitovas kolektīvs ir starptautisku festivālu dalībnieks, tam aplaudēja Baltkrievijas, Lietuvas un Polijas pilsētās un ciematos. Jubilāriem dāvanā - četras dziesmas, kas pirms nedēļas rotāja Annas dienas Dagdā. Man aiz muguras sačukstējās divas seniores: vai tiešām tie ir mūsu baltkrievi? Un kādi tērpi... Uz skatuves bērnu ansamblis “Nebēdņi” no Ezerniekiem priecēja jaunākos skatītājus, kurus atveda mammas, vecmāmiņas, vecvecmāmiņas.



Turpinājumā dejotāju no Andzeļiem uzstāšanās - vadītāja Aivara Platača neatvairāmais smaids acu mirklī rada dzirksti skatītāju rindās. Pēc tautas dejas - eksotika, priekšnesums “Gulbji” Feimaņu “Faziras” izpildījumā. Vadītāja un dejotāja Natālija Sprukte atveda arī bērnu kolektīvu “Karamele”, kuri izpildīja jautru deju ar pirts slotām. Apsveicot gaviļniekus, Šķaunes horeogrāfe Natālija Sprukte uz skatuves aicināja sieviešu deju grupu “Romantika” - precīza atbilstība nosaukumam!



Skatītāju azartiskais noskaņojums pieauga, un, kad uz skatuves koši sārtās blūzēs parādījās vietējās publikas mīlules, ansambļa “Balzams dvēselei” dāmas, jau pēc pirmajām melodijām atskanēja aplausi. Ainas Skoromko vadītais kolektīvs viesojies daudzviet Latgalē, košās dejotājas lieliski pārstāvējušas savu novadu Baltkrievijas pilsētā Dubrovna. Ārzemju viesizrādes ir labākais stimuls radošo prasmju uzlabošanai. Tā ne vienu vien reizi man teica Marija Micķeviča. Liela atzinība programmas scenāristiem un režisoriem: žanru daudzveidība, veiksmīgi savienoti priekšnesumi, dziesmas sešās valodās! Ezernieku dzejniece Tamāra Dorofejeva ne tikai dāvāja dvēseliskus dzejoļus par Ezeru zemes apbrīnojamo dabu, bet arī pasniedza Ainai Skoromkai (viņa tagad vada tautas namu) izšūtu panno “Saulespuķes” - saules un cilvēku siltuma simbolu. Robežnieku “Viktorija” - vienmēr veiksme, kādas balsis, kādas dziesmas! Pasākuma vadītāji uzsvēra, ka Antra Kalviša savulaik dziedāja Asūnes ansamblī. Vārdu sakot, “talantu eksports”.



Bet Asūnes debitanti Līvānu ansamblis “Raksti” - rūpes par mazākumtautību kultūras attīstību. Sajūsmināta par koncertu, vadītāja Janīna Juzefoviča vēlāk nelaida garām izdevību uzaicināt Asūni atbildes vizītē. Pats biju tam liecinieks.



Koncerta priekšnesumu fonā saimnieki ritināja aizritējušo gadu hroniku, minot to tautiešu vārdus, kuri devuši īpašu ieguldījumu savas dzimtās puses kultūras attīstībā. No saņemtajiem komplimentiem nedaudz mulsa dejojošā pagasta vadītāja Žanna Aišpure, ar kuras līdzdalību dzima šobrīd populārā līnijdeju grupa ar Rīgas balzama piegaršu. Ilgs monologs skanēja iepriekšējai tautas nama vadītājai Olgai Lukjanskai, kura veiksmīgi veidoja karjeru kultūras jomā. Bet Olga, kura šajās dienās viesojās Anglijā, ar māksliniecisku izdomu atsūtīja jubilāriem... milzīgu arbūzu.



Spriežot pēc aplausiem, divi solo priekšnesumi kļuva par spilgtāko vakara rotu. Atgriezusies mājās no Rīgas, Oksana Reine turpina pārsteigt klausītājus ar savu lielisko vokālu. Šoreiz skanēja dziesmas franču un krievu valodā. Bet vietējā zvaigznīte Lāsma Plakoša, rotājot latgaļu debess jumu, dziedāja latviešu un ukraiņu valodā. Tagad Lāsma ir policijas darbiniece Daugavpilī. Ievērojiet ceļu satiksmes noteikumus, kungi!



Nemanāmi aizritēja koncerts. Desmitniekā trāpīja Šķaunes pārsteiguma dziesma “Siltajām dvēselēm”, ko izpildīja sieviešu ansamblis Ilonas Kozlovskas vadībā. Un noslēgumā kopīgs draugu no Asūnes priekšnesums - dziesma “Šovakar un vienmēr”.



Kopumā pārsteidzoša kultūras triumfa un skatītāju prieka atmosfēra. Kalpošana cilvēkiem - augstākā misija! Savu sajūsmu pauda Dagdas kultūras centra vadītāja Inese Plesņa, kas velta īpašu uzmanību lauku kultūras pavardiem.



Viesus un skatītājus cienāja ar karstu lauku ēdienu no svaigiem dārzeņiem, jaunatne pulcējās uz diskotēku.



Aleksejs GONČAROVS