Dagda: lauksaimnieku un uzņēmēju balle

  • Kultūra
  • 01.11.2019 10:55
  • 433 skatījumi
img


Uz Dagdas novada lauksaimnieku un uzņēmēju noslēguma pasākumu ilggadējā balles atbalstītāja Sandra Viškure “Ezerzemi” uzaicināja savlaicīgi. Rudens scenāriju daudzveidībā īpaša uzmanība tiek veltīta dārgu viesu uzņemšanai. Bija laiks, kad viņus pie kultūras centra durvīm pieveda ar karieti, bet šoreiz jau uz sliekšņa skanēja dzīvā mūzika. Daiņa Platača jautrā komanda katram dāvāja jautru četrrindi, un vēl humoristiskā veidā tika izraidīti ļauni gari, un viesi tika cienāti ne tikai ar sālsmaizi. Latgales viesmīlība - pēc pilnas programmas!

Vestibilā tradicionāli norisinājās degustācijas. Karsto ēdienu - slaveno Ezernieku putru - piedāvāja jautrās pavāres Līga un Daina, protams, pēc mēriņa apetītes uzlabošanai. Ķepovas pagastam meža sortiments: lieliskas smalkmaizītes - riekstiņi, sēnītes un pat skudru pūznis, ar īpašu uzlējumu. Asūnes Alīna Jeremenoka slavēja smaržīgās lauku desiņas, kas kūpinātas melnā pirtiņā, bet Šķaune pie tradicionālajām latgaļu sviestmaizēm piedāvāja pīrāgus. Konstantinova aicināja nogaršot ar vitamīniem bagātas sulas, un ne tikai...
Lielajā zālē galdi, skatuve svētku ietērpā. Uz skatuves daudz balvu, visvairāk - rožu, dekoratīvo krūmu, augļu koku stādu, jo novada iedzīvotāji īpašu uzmanību pievērš savu lauku sētu, pagalmu, vasarnīcu, viesu māju un citu atpūtas vietu dekorēšanai. Svarīgi ir arī tas, ka Dagdas bagātība ir radošie kolektīvi - pilsētās un laukos, kas jebkurai svētku dienai piešķir neticamu krāsainību. Šoreiz gods rotāt gada balli bija Andrupenes deju grupai “Eiforija”, solistiem Karīnai Beikulei un Artūram Trepšam. Lieliska programma, kas oficiālajai daļai piešķīra lielu sirsnīgu svētku formātu.
Ir tik svarīgi liriski noskaņot zāli, un šo atbildīgo uzdevumu izcili veica burvīgā vadītāja Solvita: “Zem kājām čaukst krāsainas lapas, uz galvas krīt spurainie kastaņi, ar sārtajām pīlādžogām mielojas putni... Oktobris. Burvīgi pārsteidzošs mēnesis, kas pārsteidz gan ar vasaras siltumu un pērkonu, gan ar slapjdraņķi un pat sniegu. Oktobris - vienmēr kā pārsteigums!
Un oktobrī ir pamats būt mazliet nogurušam, jo karstās vasaras dienas prasījušas daudz kustību, enerģijas un dinamikas. Jo īpaši lauku ļaudīm. Arī senais latvietis gaidīja rudeni, kad dārza darbi padarīti, raža novākta. Vēl līdz Mārtiņiem jāapstrādā zeme, tad gan var atpūsties. 
Svarīgākais, ko Dievs, mums, latviešiem, bez dzīvības ir devis, ir tīra, skaisti zaļojoša zeme. Lai strādātu un koptu tik daudzveidīgu zemi, kāda ir mūsu pusē, ir vajadzīga liela zemes mīlestība, ticība savam darbam un veiksme. Mūsu lielākā veiksme ir tā, ka mūsu lauksaimnieki un uzņēmēji joprojām vēl dzīvo un strādā mūsu Latvijā, mūsu Latgalē, mūsu novadā, katrs savā pagastā un sētā.
Šodien gada ballē godināsim čaklākos Dagdas novada lauksaimniekus un uzņēmējus. Lauksaimniekus par padarītajiem darbiem, realizētajiem projektiem, saimniecību attīstību un paplašināšanu.
Savukārt uzņēmējs ir cilvēks ar pievienoto vērtību, jo viņš veic ne tikai savu dzīves misiju, bet viņa otrā sūtība ir radīt, piedāvāt un dot ko tādu, kas nodrošina un papildina citu cilvēku dzīvi.” 
Tikpat sirsnīgi skanēja novada vadītāja Aivara Trūļa, Krāslavas novada domes priekšsēdētāja Gunāra Upenieka, BTA apdrošināšanas kompānijas pārstāves Olgas Dārgeles un Maijas Guževas-Ščetinkinas apsveikumi. Dienvidlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītāja Ināra Lukaševiča uzsvēra, ka Dagdas novads ir slavens ar pieaugošo mazo saimniecību intensitāti, kur jaunieši nebaidās uzņemties  smagā zemnieku darba izaicinājumu. Pilsētas un lauku uzņēmīgos cilvēkus sveica arī “Scandagra Latvija” menedžeris Henriks Tuls un francūzis Dorians Monkjuignans, kurš Dagdā attīsta savu biznesu.
Starp apbalvotajiem, kā arī skaļajiem svētku viesiem - gandrīz puse jauniešu un cilvēku labākajos gados, kas vieš cerības nākotnei. Īsti patrioti ir tie, kurus nevilina tālo bagāto zemju priekšrocības. Radīt laimi savu senču dzimtenē ir gan misija, gan uzticība Latvijai. Saskaņā ar tradīciju laikraksta “Ezerzeme” kolektīvs pasniedz savas cerību balvas jaunajiem zemniekiem un uzņēmējiem. Laikraksta abonementu 2020. gadam mēs pasniedzām Severjanam Kosnikovam no Šķaunes. Kopā ar sievu Santu viņš pieņēma sarežģītu lēmumu - reģistrēt zemnieku saimniecību “Krūmāji” Novičku sādžā. Tikai astoņi hektāri savas zemes un astoņas reizes vairāk apstrādājamās zemes! Trīs desmiti “Šarope” šķirnes liellopu ļauj jaunajai ģimenei, kurā aug mazais Arsēns, izdzīvot. Aiz muguras četri eksperimentu gadi, un tagad Severjans tic savas saimniecības tālākai attīstībai. Un viņš neslēpj, ka ir pirmais lauku uzņēmējs savā dzimtā. Otro “Ezerzemes” balvu saņēma Beatrise Gabrāne, individuālā uzņēmēja. Burvīgā meitene piekrita nākamajā dienā pastāstīt par savu biznesu Andzeļos.
Šādi pasākumi ir ļoti svarīgi, saņemt balvas, protams, ir patīkami, bet vēl jo būtiskāka ir komunikācija ar domubiedriem, kad tiek nodibinātas un nostiprinātas darījumu attiecības. Tāpēc ir svarīgi nenoslēgties tikai savās problēmās. Savstarpēja palīdzība un gudri padomi Latgalē, kas izslavēta ar savu labestību un nesavtīgumu, ir īpašā cieņā. Lielo ģimenisko svētku izskaņā - laimes vēlējumi dzimšanas dienā Sandrai Viškurei un Mihailam Tomiļinam no Šķaunes.
Bija daudz rožu, krizantēmu… Platie smaidi apstiprina - svētki godam izdevušies!
Aleksejs GONČAROVS