Ezerniekos nosvinēja Ludviga dienu

  • Kultūra
  • 01.09.2023 17:11
  • 236 skatījumi
img

Pastāstīšu, kā es braucu uz Ezerniekiem skrējienu augstpapēžu kurpēs lūkoties, ar cerību pastāstīt ļaudīm, cik jautri mēdz būt Latgalē.
Laicīgi ieradāmies norādītajā vietā pludmalē pie ezera, nevienas dvēseles… "Braucam uz Saietu namu, varbūt tur viss sāksies?" saku šoferim. Piebraucām tur. Pie ieejas stāv meitene ar reģistrācijas lapu vienā rokā un mērlenti otrā. Acīmredzot, lai izmērītu skrējiena dalībnieku kurpju papēžu augstumu.

Kāpēc nenotika “Augstspapēžu kurpju skrējiens”?





Saskaņā ar nosacījumiem minimālajam augstumam bija jābūt pieciem centimetriem. No sarunas ar pasākuma organizatori, meiteni vārdā Marika, uzzināju, ka līdzīgus pasākumus te rīko nebūt ne pirmo reizi. Pirms Covid gados bijušas veiksmīgas sacīkstes sievu nešanā. Lieli un ne īpaši lieli vīri savas otrās pusītes uzlikuši uz muguras vai uz pleciem, kā kuram ērtāk, un skrējuši noteikto distanci uz ātrumu. "Es tajā gadā nestrādāju, bet saka, ka tas bija ļoti jautri." Marika smaidot piebilda. Bet šogad - nekā…



Vēlāk, atgriezies mājās, es par to domāju. Hmm, kāpēc cilvēki tik vienprātīgi izvēlējās ignorēt šādu pasākumu? Domāju, apdomāju, grozīju domas galvā un nonācu pie iespējama secinājuma. Mūsu ciemos joprojām ir puiši, kuri kategoriski atsakās vilkt kājās sieviešu kurpes, bet ir gatavi nēsāt uz rokām sievietes! Bet meitenes un sievas padomāja un nolēma nepārbaudīt sevi un savas slaidās kājas, skrienot augstpapēžu kurpēs.



Ap pulksten sešiem vakarā pie brīvdabas estrādes sāka pulcēties cilvēki. Kāds ar vienu ziedu, kāds ar ziedu pušķi, bet kāds ar kaut ko stiprāku. Koncertā piedalījās vidējās paaudzes deju kopa "Bukmuiža", folkloras kopa “Akmiņeica”, Tautas deju ansamblis "Dagda", senioru deju grupa "Ezeriņi", bērnu vokālais ansamblis “Poga”, vokālais ansamblis "Kombinācija" un Balvu novada Vīksnas Tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Piesitiens".



Dziedātāji dziedāja, dejotāji dejoja, publika aplaudēja un sauca: “Bravo!”. Īpaši pozitīvu noti pasākumam piešķīra kompānija, kas, sēžot pēdējās rindās, aizpildīja pauzes starp numuriem ar aicinājumiem: “Nu, puiši! Grēks par šādu deju neieraut!”



Koncerts izskanēja. Dalībniekiem tika dāvināts liels kliņģeris un koncertu raiti nomainīja Zaļumballe ar Staņislavu Grebļevski, bet par to jau jāpastāsta tiem, kuri palika dejot līdz rītam.



 



Artis BATARĀGS



Autora foto