Izskanēja pirmais mūzikas festivāls ''Krāslavas stīgas''

  • Kultūra
  • 01.03.2024 14:42
  • 179 skatījumi
img


24. februārī, vidusskolā “Varavīksne” notika mūzikas festivāls ''Krāslavas stīgas''. Festivāls pulcēja jaunus un pat ļoti jaunus mūziķus no Dagdas, Daugavpils, Špoģiem un Krāslavas.



Šāds pasākums Krāslavā notika pirmo reizi. Tā iniciators - mūziķis Jevgeņijs Tadello. Varavīksnes vidusskola ideju atbalstīja, tika izsūtīti ielūgumi mūsu novada un kaimiņu novadu mūziķu grupām - un atsaucās tik daudz dalībnieku, ka dažiem pat nācās atteikt.



Pirmo reizi organizatori nolēma aprobežoties ar desmit izpildītāju grupām, lai praksē izmēģinātu ideju par šādu festivālu un tad virzītos uz priekšu, ņemot vērā iegūto pieredzi. Turklāt šoreiz organizatori varēja paļauties tikai uz saviem spēkiem - Varavīksnes skolas iespējām. Ja festivāla programmā iekļautu visus, kuri vēlējās ierasties, programma būtu jāpaplašina divas vai pat trīs reizes, un tam būtu nepieciešamas pavisam citas iespējas.



Taču arī šis pirmais mēģinājums sasniedza nospraustos mērķus – dot mūzikas interesentiem, gan mūziķiem, gan klausītājiem - platformu satikties un saziņai, parādīt, ka mūziķu kopiena ir lielāka, nekā varētu iedomāties, ka ir talantīgi bērni un jaunieši, un viņu ir daudz.



Katrs festivāla dalībnieks izcēlās ar kaut ko citu, katru grupu ir par ko uzslavēt.



Kopumā par visām grupām varu teikt, ka visi, pat paši jaunākie, spēlēja pārsteidzoši profesionāli, harmoniski, visas grupas skanēja saderīgi, dabiski, viegli. Turpinājumā es gribētu pateikt dažus vārdus par katru grupu.



Dagdas vidusskolas vokāli instrumentālais ansamblis (VIA) “Lēciens”



Jaunieši  izklausās ļoti labi, atstāj iespaidu tieši kā kolektīvs. Šī īpašība “nenokrīt no debesīm”, daudzas stundas un darba dienas nepārprotami tiek ziedotas kopējam darbam mēģinājumos un to nevar nepamanīt.
Dagdas vidusskolas VIA “Wackenbird”



Man šķiet, ka tādi smagās mūzikas atribūti kā skaļums, enerģija un spiediens šajā grupā ir pilnībā apgūti. Un, lai ar šīm īpašībām atstātu spēcīgu iespaidu, puiši izvēlējās pareizās dziesmas. Bet grupai viennozīmīgi ir potenciāls apgūt arī citas šīs mūzikas komponentes – gribētos kādreiz viņu izpildījumā paklausīties kaut ko melodisku.



Špoģu Mūzikas un mākslas skolas VIA “BULTA”



Šie mūziķi izcēlās ar, tā teikt, mūsu apvidum neparastu repertuāru, viņi izvēlējās divus absolūtos hītus - viens man bija zināms, bet ar otru man bija prieks iepazīties.



Jaunieši no instrumentiem izvilināja bagātīgas, blīvas, spēcīgas, labi saskaņotas skaņas. Tāpat kā visi pārējie festivāla dalībnieki, arī viņi ir ļoti labi kā grupa.



Īpaši iepriecināja vokāls, kas skanēja pirmajā dziesmā, ļoti harmoniski integrēts grupas skanējumā - noturīgs, pārliecināts. Izrādījās, ka grupai ir divi vokālisti – otrajā dziesmā solists bija cits. Abi vokālisti apzināti kontrolē savas balsis, abiem ir spilgta personība un atmiņā paliekošas balsis. Iespējams, ka grupai ir arī trešais vokālists – meitene, kas atradās pie taustiņiem. Viņa veiksmīgi dziedāja kopā ar vadošajiem vokālistiem un kopskatā bija skaidri dzirdama katra viņas taustiņinstrumenta skaņa.



Grupas bundzinieks, šķiet, kabatā uz skatuves atnesa kādu pilnīgi jaunu skanējumu - tās pašas bungas skanēja pavisam citādāk, dziļāk un bagātāk, kad viņš pie tām apsēdās.



Špoģu Mūzikas un mākslas skolas VIA "MI #"



Vieni no jaunākajiem dalībniekiem pārsteidza ar savu spēcīgo saskaņotību un profesionālo sniegumu – pārsteidzoši, pa kuru laiku viņiem izdevās tik labi saspēlēties un sadziedāties, noslīpēt savas uzstāšanās prasmes, spēju noturēties uz skatuves un sniegt tik spēcīgu priekšnesumu?!



Grupas vokāliste izturas tik dabiski, it kā būtu dzimusi uz skatuves. Skaidra, skanīga balss - un viņai to absolūti pārvalda. Svarīgi, ka izvēlētā dziesma angļu valodā skanēja atpazīstami un izteiksmīgi – pateicoties vokālistes labajai angļu valodai.



Špoģu Mūzikas un mākslas skolas VIA “Līdaka”



Šī ansambļa dalībnieki lieliski spēj radīt labu noskaņojumu. Atsevišķi vēlos atzīmēt vokālistes pārdomātā un stilīgā tēla ieguldījumu šajā prasmē.



Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja grupa “Last gathering”



Grupa nepārprotami spēlē kopā ne pirmo dienu, un tai ir sava publika, kas bija atnākusi to atbalstīt. Viņi spēlē tīrā un skaidrā stilā, un atbilst tā prasībām. Skaidrs, ka viņiem patīk tas, ko viņi dara – un tas patīk arī tiem, kuri atnāca viņus uzmundrināt.



Mākslu izglītības kompetences centra "Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola" VIA “Akvarelis”



Ansamblis ar bagātāko vokālistu komplektu, un viņi prot šo komplektu izmantot – tas ļauj realizēt ļoti bagātīgas, daudzšķautņainas idejas. Balsu bagātību veiksmīgi papildina instrumentālā bagātība - šī grupa bija vienīgā festivālā, kurā pārstāvēti visa veida mūzikas instrumenti: bungas, stīgu instrumenti, taustiņinstrumenti un pat pūšamie instrumenti.



Daugavpils Centra vidusskolas grupa “Chronicle”



Viena no festivāla skaļākajām grupām. Puiši visu darīja pareizi, nežēloja pūles un izcēlās ar spožu priekšnesumu izvēlētajā žanrā.



Daugavpils Centra vidusskolas grupa “Abbreviatura”



Grupa ar ļoti daudzveidīgu sastāvu - un daudzveidīgu ne tikai dalībnieku vecuma ziņā, kaut arī šī dažādība piesaistīja uzmanību. Grupas dalībnieki kaut kā uzreiz lika saprast, ka katrs ienes kaut ko savu grupas stilā un izpildījumā. Interesanti, kā šie pēc izskata tik atšķirīgie dalībnieki atrada viens otru, kā viņi kopā rada, ko vēl varētu parādīt bez tām divām dziesmām, kas tika piešķirtas katram festivāla dalībniekam.



Krāslavas Varavīksnes vidusskolas grupa “MsHap”



Spēcīga ģitāristu grupa, dalībnieki nepārprotami aizraujas ar ģitāras skanējumu, pie tā smagi strādā, un aizrauj ar savu mūziku arī citus.



Koncerts, protams, kļuva par spilgtu notikumu Krāslavas kultūras dzīvē. Organizatori atzīst, ka tehniskajā ziņā bijušas nelielas kļūmes. Piemēram, ar apskaņošanu. Taču visus komentārus organizatori ņēma vērā un, cerams, nākamreiz izdosies labāk - un nākamā reize jau ir ieplānota.



Tāpat gribētos cerēt, ka organizatoriem izdosies iesaistīt arī citas novada institūcijas, īpaši par kultūru atbildīgās, lai nākamo festivālu aizvadītu gan plašāk, gan košāk.



 



Gļebs BEĻAJEVS



Autora foto



Pilns koncerta video ieraksts pieejams Varavīksnes vidusskolas FB interneta vietnē.