Uzsākta Piedrujas Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcas restaurācija

Pierobežā ar Baltkrieviju - Piedrujā, ar kuru sākas Latvija un mūsu Krāslavas novads līdzi ar citiem svarīgiem kultūrvēsturiskiem un dabas objektiem, atrodas viena no skaistākām un arhitektoniski interesantākajām baznīcām — Piedrujas Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīca. Pēc vēsturiskām ziņām baznīca būvēta 1885. gadā, kad vecā koka baznīciņa vairs nespēja apkalpot visus pareizticīgos. Mūra baznīcas celtniecība ilga divus gadus. 1887. gadā apkārt baznīcai tika uzbūvēts žogs ar vārtiem.

Šobrīd baznīca atrodas avārijas stāvoklī. Pēdējo reizi kapitālais remonts tika veikts 1924.-1929. gados. Baznīcas centrālajā daļā jumta nesošās konstrukcijas ir satrupējušas, jumta segums sarūsējis. Griestos un sienās izveidojušās plaisas, sūcas mitrums, krīt apmetums. Logu rāmji ir sapuvuši. Arī ķieģeļu žogs ir ļoti novecojis. Apzinoties baznīcas bēdīgo stāvokli, draudzes locekļi kopā ar priesteri iesaistījās Krāslavas novada domes un KNHL projektu konkursā ar mērķi uzsākt baznīcas restaurāciju un kā pirmo svarīgāko darbu ieplānoja uzsākt jumta atjaunošanu. Jo tieši tā kritiskais stāvoklis negatīvi ietekmē baznīcas kopējo stāvokli un pakāpeniski bojājās arī citas konstrukcijas un telpas. Projekta ietvaros bija ieplānots daļēji atjaunot jumta nesošo konstrukciju, nomainīt jumta skārda segumu, sakārtot baznīcas apkārtni un pievērst sabiedrības uzmanību baznīcas problēmām un vajadzībām.

Pateicoties projekta atbalstītājiem, kuri patiešām ir saprotoši pret garīgām cilvēku vajadzībām un nevienu reizi vien snieguši atbalstu Krāslavas novada baznīcām, tika uzsākts arī mūsu baznīcas jumta remonts. Vasarā tika iegādāti kokmateriāli nesošo konstrukciju remontam, iegādāts jauns skārds, kas atbilst jumta restaurācijas nosacījumiem. Ar Piedrujas pagasta padomes palīdzību tika labiekārtota baznīcas apkārtne. Cītīgi strādāja gan draudzes locekļi, gan vienkārši interesenti, gan priesteris ar savu ģimeni — kas ar padomu, kas ar rokām, kas ar lūgšanām. Rudens sākumā lielākie darbi tika pabeigti un šobrīd projekta realizācija tuvojas nobeigumam, kaut arī baznīcas restaurācijas darbi atrodas tikai sākotnējā stadijā un tos būtu nepieciešams turpināt. Tādēļ aicinām atbalstītājus un sabiedrību kopumā uz turpmāko sadarbību un sapratni par to, ka ja garīgās lietas mums visiem būs pienācīgā cieņā, tad arī citās jomās mums veiksies krietni labāk.

Tādēļ vēlreiz no sirds pateicamies Krāslavas novada domei un KNHL sponsoriem, Piedrujas pagasta padomei un visiem, kas sadzirdēja mūsu lūgumus un sniedza baznīcai reālu atbalstu. Protams, ceram uz turpmāko sadarbību, jo neatrisinātu problēmu joprojām paliek daudz. No savas puses arī mēs sniegsim atbalstu mūsu novadam un cilvēkiem ar savām lūgšanām gan par mūsu valsti, gan par ģimenēm un bērniem, gan par katru cilvēku — viņa dvēseles mieru, veselību, un citām ikdienas vajadzībām.

Projekta darba grupa “Palīdzēsim baznīcai!”