Aglona.net – liek vietējai varai un valsts iestādēm uzmanīties?

Apmeklējot Aglonas novada domes sēdi, pievērsu uzmanību kādai sievietei, kura filmēja sēdē notiekošo. Lai noskaidrotu, kas viņa ir un kāpēc filmē Aglonas novada domes sēdi, uzrunāju viņu un aicināju uz sarunu.

Elizabete Viļuma ir 35 gadus jauna sieviete, atsaucīga, atklāta un tieša. Ieguvusi maģistra grādu pedagoģijā un nesen absolvējusi Latvijas Universitātes P. Stradiņa koledžu, iegūstot māsas kvalifikāciju. Vairāk nekā 10 gadus nostrādāja pedagoģijas jomā Rēzeknes novadā, bet jau aptuveni 3 gadus viņa aktīvi darbojas Aglonas novadā.
Kamēr Latvijas Saeimā deputāti apspriež domes sēžu norises video filmēšanas nepieciešamību, Elizabete izmanto pašvaldības nolikumā iestrādātās normas un sēdēs notiekošo iemūžina jau vairāk nekā 2 gadus.
Kas Jūs pamudināja uz šādu darbību?
“Sākot dzīvot Aglonā, saskāros ar interesantu fenomenu, vienas dienas laikā par vienu un to pašu notikumu, kas norisinājās novada domē, saņēmu vairākus pretrunīgus faktu atstāstus. Pēc iepazīšanās ar novada domes sēdes protokoliem, kuri tika atspoguļoti tikai pēc dažām dienām pēc konkrētā notikuma vai lēmuma pieņemšanas, nācās secināt, ka sabiedrība Aglonā dzīvo “greizo spoguļu” informācijas laukā. Lai to mazinātu, bija nepieciešams panākt, ka sabiedrība iegūst informāciju no pirmavota. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā, tas ir diezgan viegli izdarāms. Sākotnēji sazinājos ar dažādām valsts iestādēm, inspekcijām un guvu informāciju, kā šis process pareizi veicams un no kādām darbībām būtu jāizvairās, lai neradītu sev liekas nepatikšanas. Tika izveidota mājaslapa www.aglona.net, ar kuras starpniecību sabiedrībai bija iespēja redzēt, kas notiek novada domē. Kādā veidā notiek jautājumu apspriešana, lēmumu pieņemšana, katrs vēlētājs varēja iepazīties ar sava ievēlētā deputāta darbu un tā kvalitāti.
Sākotnēji mājaslapā tika atspoguļoti tikai domes sēžu fragmenti, taču tas tika izmantots jaunu tenku izplatīšanai, apgalvojot, ka informācija tiem pasniegta melīga, izraujot no konteksta. Nekas cits neatlika, kā atspoguļot visu domes sēdes gaitu. Kopš tā laika Aglonas novada domes sēžu darbs visai sabiedrībai ir kā uz delnas!”


Inga Pudnika
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 10 (06.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.