Prasme izdzīvot, saglabājot visvērtīgāko

Svariņiete Kristīne Skreba jau 13 gadus ir vientuļa triju bērnu māmiņa, kuras dzīves ceļš lielākoties bijis ērkšķiem kaisīts, taču brīnumainā kārtā viņa tika pāri likteņa piespēlētiem izaicinājumiem un visas grūtības pārvarēja, saglabājot gan pašcieņu, gan smaidu, gan optimismu un citas jaukas cilvēciskas īpašības. Patiesībā daudziem citiem dzīvē ir krietni mazāk problēmu, bet viņi nepārtraukti tik ņaud un sten. Kristīne viena audzina trīs bērnus, viņai nav laika birdināt asaras, lai gan vājuma brīži reizēm piemeklē arī viņu.

„Ir brīži, kad pati nesaprotu, kā mēs ar bērniem izdzīvojam, bet – dzīvojam,” apgalvo Kristīne. „Es vispār cenšos nevienu neapgrūtināt, cik spēju — pati risinu radušās problēmas un tikai tad, kad nokļūstu absolūtā strupceļā, gribi negribi ir jāiet lūgt palīdzību. Bez šaubām, strupceļā iedzen naudas trūkums. Tā kā darbu Svariņos nevar atrast, tad arī regulāru ienākumu ģimenei nav. Diemžēl nauda ir pats galvenais faktors izdzīvošanai un no tās trūkuma sākas visas bēdas un nervozitāte, kas tā vai citādi ietekmē arī bērnus. Bet es saprotu, ka bērni nav pie vainas un nevar man palīdzēt. Šādos brīžos ir svarīgi mācēt saņemties un atrast izeju. Visbiežāk šāda saspringta situācija izveidojas uz pāris dienām, pēc tam atkal viss ir kārtībā, bet šīs pāris dienas ir ļoti, ļoti sarežģītas. Ticiet vai nē, reizēm makā nav ne centa… Svariņos iekārtoties darbā nereāli, nav svarīgi, kāda tev profesija. Šodien mani uztrauc, kas būs ar algotajiem pagaidu sabiedriskajiem darbiem. Vai šogad tos piedāvās? Cik cilvēki varēs tos strādāt? Uztrauc arī tas, ka pagasts izmirst, cilvēku paliek mazāk un mazāk. Tomēr es neesmu pesimiste, bet arī optimiste nē, drīzāk kaut kas pa vidu.”
Mana sarunbiedre ir dzimusi, augusi un mācījusies Svariņos. Skolas gaitas sāka Dobročinā, kur nomācījās pirmos trīs gadus un turpināja izglītoties Svariņos, kur pabeidza 9. klasi. Tālāk ceļš veda uz Dagdas lauksaimniecības skolu. Trīs gadus mācījās visu, ar ko var sastapties lauksaimniecībā, ieskaitot biškopību. Izglītības iestādes absolvēšanas laiks sakrita ar haosu un sabrukumu lauksaimnieciskajā sfērā un jaunietei vairs nebija izredžu atrast algotu darbu laukos. 1997. gada nogalē pasaulē nāca pirmais bērns – Aleksandra, kura šobrīd mācas 11. klasē. Pēc dažiem gadiem piedzima Sandis – šobrīd 8. klases skolēns, vēl pēc laiciņa Kristīne sagaidīja trešo bērnu — Ilana iet 2. klasē.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 11 (10.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.