Pārsteigums no Finanšu ministrijas

Latvijā tiks mainīta sociālās apdrošināšanas sistēma

Mūsu valdība turpina uzsākto kursu – veicināt nodokļu iekasēšanas procesu. Šoreiz Finanšu ministrija iecerējusi mainīt līdzšinējo iedzīvotāju sociālās apdrošināšanas kārtību.

Valdošā koalīcija uzskata, ka Latvijā ir nepieciešams ieviest minimālo sociālo apdrošināšanas iemaksu. Saskaņā ar valdības priekšlikumu ikvienam darbiniekam katru gadu jāmaksā sociālais nodoklis vismaz 122 eiro apmērā.
Šis priekšlikums tiek izvirzīts sakarā ar to, ka šobrīd daudzi tūkstoši strādājošo Latvijā apiet sociālo iemaksu maksāšanu pilnībā vai maksā mazas summa. Ja valstī tiks noteikts minimālo sociālo iemaksu slieksnis, izvairīties no šī nodokļa maksāšanas būs gandrīz neiespējami.
Sociālo iemaksu summa, kas ir paredzēta 122 eiro apmērā, var mainīties - palielināties vai samazināties. Pašlaik vēl nav zināms arī tas, kam uzliks par pienākumu nodrošināt šo sociālā nodokļa minimumu – darba ņēmējam vai darba devējam. Kā paziņoja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens („Vienotība”), reforma ir nepieciešama pašiem nodokļu maksātājiem.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 11 (10.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.