1600. gadā Džordano Bruno sodīts ar nāvi, ­sadedzinot uz sārta

Ir iemesls!

Šī diena arī ir īpaša ar to, ka tiek svinēti dažādi svētki. Šodien priecājas budisti, kam notiek īpašs attīrīšanās rituāls, visā Rietumeiropā šajā dienā sākas karnevāla gājieni, jo tieši 17. februārī ir slavena Treknā otrdiena (Mardi Gras), kas tiek svinēta Meteņu laikā. Hinduisti atzīmē Maha Šivaratri svētkus (Radīšanas dejas diena). ANO kalendārā var ieraudzīt ļoti neparastus svētkus - Spontānas labestības izrādīšanas dienu. Spontāna labestības izrādīšana... 1600.gada 17.februārī Romas varas pārstāvji piesprieda mūkam Džordano Bruno nāves sodu, sadedzinot uz sārta, kā bija rakstīts spriedumā - sodīt ar žēlsirdīgu nāves sodu, bez asinsizliešanas... Par ko?

Filippo Bruno (tāds ir viņa kristāmais vārds) ir dzimis kareivja ģimenē. Atbilstoši senlaiku tradīcijām vecāko dēlu sūtīja mācīties, taču klosterī jauneklis iestājās pēc savas vēlēšanās, jo nolēma veltīt savu dzīvi kalpošanai Dievam. Kad viņu pieņēma dominikāņu klosterī, puisim bija 17 gadu, un pēc iesvētīšanas par mūku viņš ieguva jaunu vārdu - Džordano...
Tieksme pēc zināšanām, vērīgs prāts, vēlme izprast visu lietu kārtību 16. gadsimtā bija ne visai populāras īpašības. Drīz vien šo jauno mūku jau turēja aizdomās par viņa „nepareizajiem” uzskatiem, turklāt klostera abatam paziņoja, ka brālis Džordano iznesa no savas celles visas svētbildes, atstājot tikai krucifiksu.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 13 (17.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.