Mūsu talanti

Tas nav hobijs, tā ir visa dzīve!

Kā jau solījām, šajā numurā sniedzam plašāku ieskatu Dagdā notikušajā pasākumā, kas tika veltīts Veras Aņisimovas dzejai un viņas izšuvumu izstādei. Par Veras dzīvi, dzeju un rokdarbiem pasākuma dalībniekiem stāstīja viņas meita Ņina Adiļeviča, un šis stāstījums tika bagātīgi ilustrēts ar dzejas rindām, kas raksturoja dzejnieces katru spilgtāko dzīves epizodi. Avīzes formāts nedod iespēju atklāt lasītājiem šo emocionālo stāstījumu pilnībā, bet ticiet – to bija vērts dzirdēt. Taču vēl viss nav zaudēts – Veras Aņisimovas dzejai veltīts pasākums būs arī Krāslavas centrālajā bibliotēkā.

Pasākumu atklāja Dagdas novada bibliotēkas vadītāja, akcentējot, ka katram notikumam ir sava priekšvēsture, arī šim pasākumam — klajā nākušie almanahi “Ruskaja poezija Latviji” un “Ruskaja poezija Latgaliji”. Tajos plaši rādīti cilvēki, kuri apveltīti ar dāvanu izteikt savas jūtas un viedokli par notikumiem un dzīvi caur dzeju. Viņi vai nu ir dzimuši mūsu novadā, vai likteņa vadīti šeit nokļuvuši, vai citādi to likteņi savijas ar Latgali un Latviju. Viena no tādām ir Vera Aņisimova – dzejniece un rokdarbniece, kura izšuva neparasti krāšņus roku dvieļus. No Ludzas ciemos bija ieradusies Ņina Odiļeviča, lai lasītu savas mammas Veras Aņisimovas dzeju, atklātu viņas izšuvumu izstādi un pastāstītu par tiem.
Kā Ņinas mamma rakstīja dzeju un kāpēc viņa to darīja?
Pat ja cilvēks nemīl dzeju, pats to neraksta, jebkurā gadījumā dziesmas viņš dzied un dziesma nav nekas cits kā dzeja. Vērtējot Veras dzejas saturu, ir jāņem vērā laiku, kurā viņa dzīvoja — Vera Aņisimova piedzima 1928. gadā.
“Cik atceros, mammai vienmēr un visās vietās bija lapiņu kaudzīte un zīmulis,” Ņina gremdējas atmiņās. “Dzīvoklī, somās, kabatās... Zīmuļi tika norakstīti pilnībā. Dienā un vakarā viņai dzima dzejas rindas, kuras nekavējoties pierakstīja. Viņa to darīja visu dzīvi, kopš dienas, kad iemācījās lasīt un rakstīt, bet to viņa prata pirms sāka iet skolā. Vēl nebūdama skolniece, viņa izdeva iknedēļas mājas avīzīti, kurā pati rakstīja savu dzeju, stāstiņus un atsauksmes par tām grāmatām, kuras bija izlasījusi.”
Veras dzeja nav hronoloģiski sakārtota, jo tikai nedaudziem dzejoļiem klāt ir pievienoti datumi, vai detaļas saturā, pēc kurām varētu aptuveni nojaust, kad dzejoļi uzrakstīti.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 13 (17.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.