Prezidenta vēlēšanu intrigas

Partijas uzsāk cīņu par valsts līdera posteni

Līdz Latvijas prezidenta vēlēšanām atlicis vēl pusgads, bet politiķi jau domā par slepenām intrigām ar mērķi iesēdināt šajā krēslā savu cilvēku.
Mēs labi atceramies Valda Zatlera „ievēlēšanu” Rīgas Zooloģiskajā dārzā un Vairas Vīķes-Freibergas, mazpazīstamās profesores no Kanādas, negaidīto panākumu prezidenta vēlēšanās. Tikpat negaidīti valsts augstākajā amatā ievēlēja eksbaņķieri Andri Bērziņu. Un visi šie politiskie pārsteigumi ir mūsu nepareizās vēlēšanu sistēmas likumsakarīgs rezultāts. Valsts vadītāju ievēl Saeimas deputāti, tas notiek aizklātā balsošanā, kas partijām dod iespēju praktiski bez ierobežojumiem slēgt negodīgus darījumus un rīkot savas neģēlīgās intrigas.

Pagājušajā rudenī, vēlēšanu laikā, daudzas partijas solīja izbeigt šo absurdu un ieviest tautas vēlēta prezidenta institūciju vai veikt izmaiņas Satversmē, kas paredzētu atklātas prezidenta vēlēšanas. Bet Latvijā politiskās partijas par saviem priekšvēlēšanu solījumiem pēc vēlēšanām parasti aizmirst.
Nevienai partijai tautas vēlēts prezidents nav izdevīgs, jo tas nozīmē, ka būs jāpaplašina viņa pilnvaras. Kas attiecas uz atklātu balsošanu, tad pagājušajā nedēļā parlaments „draudzīgi” noraidīja šo priekšlikumu.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 13 (17.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.