Igaunijas neatkarības diena

Ir iemesls!
Šodien visā Latvijā ir izkārti valsts karogi. Mūsu ziemeļu kaimiņi, ar kuriem mūs saista kopīga vēsture (Livonijas laiki) vairāku gadsimtu garumā, svin valsts svētkus. Igauņi palīdzēja mums atgūt neatkarību, tāpēc viņu svētki ir arī mūsu svētki. Deviņus mēnešus pirms Latvijas Republikas proklamēšanas dienas Toompea pilī, Tallinnā tika pasludināta Igaunijas valsts neatkarība.

Toompea ir pakalns, uz kura atrodas viduslaiku pils, kas simbolizē varu. Tā tika uzbūvēta tajā vietā, kur mītiskā igauņu varoņa Kaleva sieva Linda salikusi no milzīgiem laukakmeņiem pakalnu. Zem šī pakalna atrodas igauņu eposa varoņa Kaleva kaps. Simboliski. 1918.gada 24.februārī pilī tika pieņemta deklarācija par Igaunijas brīvvalsts neatkarību.
Pēc Februāra revolūcijas, kas notika Krievijas impērijā 1917. gadā, Estlandes guberņu pārvaldīja Pagaidu valdības komisārs. Igauņi ievēlēja savas zemes augstāko pašvaldības iestādi – Zemes padomi, tajā tika pārstāvētas visas guberņas pilsētas un pagasti. Padomē darbojās sešas politiskās partijas, divi deputāti pārstāvējuši zviedru un vācu kopienas, trīs deputāti neietilpa nevienā no deputātu apvienībām. Pirmā sēde notika 1917.gada vasarā. Tika pieņemts lēmums cīnīties par Igaunijas autonomiju un vietējās pašvaldības - Zemes padomes - pilnvaru paplašināšanu.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 15 (24.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.