Piekusuši, bet ļoti, ļoti apmierināti!

Izvaltā Meteņi tiek svinēti jau izsenis, šajā dienā lielu uzmanību veltot tieši bērniem un dažādām jautrām, mazliet pat trakām izdarībām. Skaties un domā - varbūt patiesi pasākuma dalībnieki svēti tic tam, ka ikviena veiktā darbība palīdzēs gūt labāku ražu, ka ar savu jautrību veicina mūsu zemītes auglību un saskaņu tajā? Ugunskurs, dziesmas, dejas, vizināšanās ragaviņās, citas jautras aktivitātes, sildoša tēja un gardas pankūkas – neatņemama šo svētku sastāvdaļa.

Kādreiz Meteņi Izvaltā tika svinēti īpaši skaļi un plaši, šurp brauca ciemiņi no malu malām. Pēdējos gados pavasara gaidīšanas svētki kļuvuši piezemētāki, bet savu netveramo auru tie saglabājuši un tāpat kā agrākajos gados silda katra dalībnieka sirdi. Tie ir latviešu svētki, kur vēl, ja ne Izvaltā to varam izjust vislabāk! Vietējie ļoti cenšas saglabāt mūsu tradīcijas un nodot tās no paaudzes paaudzē. Tas nekas, ja kādreiz daba kļūst kaprīzāka un tamdēļ jāatsakās no kāda prieciņa…
“Atkal svinēsim savā draudzīgajā pulciņā, ciemiņu mums šodien nav un arī ragavās iejūgta zirdziņa nav, jo ragavām vajag sniegu ne tikai laukos un tīrumos, bet arī uz ceļa, bet tur tā šodien nav,” bērnus un pieaugušos uzrunāja “kaziņa” (tautas nama vadītāja Anastasija Platace). “Bet Meteņa ugunskurs mums ir, un pankūkas arī būs!”
Visupirms bērniem bija jāmin kaziņas uzdotās mīklas, par pareizajām atbildēm varēja nopelnīt gardu konfekti.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 15 (24.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.