Darba tirgus Latvijā

Par ko kļūt, lai nepapildinātu bezdarbnieku rindas?

Pēdējās dienās neiedomājamu traci masu informācijas līdzekļos izraisīja satraucoša ziņa: izrādās, vairāki jaunieši Latvijā ir gatavi strādāt pat par smieklīgu naudu - 100 eiro. Sakarā ar to, ka jautājums par bezdarbu nevienu neatstāj vienaldzīgu, mēs nolēmām tikt skaidrībā ar šo situāciju.

Darba alga - 100 eiro

Skandalozus datus publicēja „CV Market” - viens no lielākajiem interneta portāliem, kas nodarbojas ar personāla atlasi. Anonīmas anketēšanas gaitā izdevās aptaujāt 9500 jauniešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem, kuri ir darba meklējumos. Pētījums tika veikts paralēli Latvijā un Igaunijā. Kā noskaidrojās, 50% aptaujāto Latvijā ir gatavi strādāt par summu no 100 līdz 360 eiro. Mūsu kaimiņvalstī Igaunijā par šo niecīgo samaksu ir gatavi strādāt tikai 14% gados jauno bezdarbnieku.
„CV Market” uzsver, ka jauno darba meklētāju centieni konkurēt ar zemu atalgojumu darba tirgū skaidri norāda uz to, ka līdz ar to viņi cer kļūt „konkurētspējīgāki”. Taču tas liecina arī par lielāku jauniešu līdz 25 gadu vecumam pesimismu darba tirgū. Daudzi no viņiem vienkārši netic, ka ir izredzes atrast darbu ar pieklājīgu atalgojumu.
Tas nozīmē, ka šīs aptaujas rezultāti patiešām ir pamats dzi-ļam pesimismam. Iedomāsimies – jaunietis nesen ir pabeidzis skolu, tehnikumu vai pat augstāko mācību iestādi, un viņam šķiet, ka maksimums, uz ko viņš ir spējīgs, tas ir smags fiziskais darbs par minimālo algu (vai pat mazāk). Tomēr šāds traktējums ir pārāk vienpusīgs. Noteikti jāņem vērā arī citi faktori, kas var ietekmēt rezultātu būtību. Piemēram, respondentu emocionālais stāvoklis anketas aizpildīšanas brīdī, anonimitāte (nav atbildības par saviem vārdiem) un tas, ka daudzi jauniešu meklē darbu uz nepilnu slodzi.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 15 (24.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.