Grāfa Senžermēna piemiņas diena

Ir iemesls!
Droši vien visi cilvēki sirds dziļumos sapņo par iespēju dzīvot mūžīgi, saglabāt jaunību, būt enerģiskiem, veiksmīgiem un laimīgiem. 18. gadsimts ir iegājis vēsturē ar vairākiem avantūristiem, krāpniekiem un mistifikatoriem. Viens no slavenākajiem magiem un alķīmiķiem ir grāfs Kaliostro, kas atstājis par sevi visneiedomājamākās liecības, kuras kļuva par pamatu dažādiem romāniem un kinofilmām. Ir vēl viens 18. gadsimta pārstāvis, un viņa slava skanēja pa visu Eiropu. Viņš pārvērta zeltā parastu varu, stāstīja par neticamām lietām, pareģoja nākotni, turklāt nekad nekļūdījās, runāja 15 valodās un spēlēja visus mūzikas instrumentus. Grāfs Senžermēns...

Neviens līdz šim laikam nezina, kad un kur ir dzimis grāfs. Viņš pats slēpa savu izcelsmi un savu vecumu. Stāstīja aizraujošus stāstus par savu dzīvi, un katru reizi tie bija dažādi. Viņš stādījās priekšā gan kā Skotijas karaļa dēls, gan kā Rumānijas princis. Zināms, ka bērnību viņš pavadīja Toskānas hercoga (pēdējā no Mediči dzimtas) galmā. Iespējams, ka tie ir vienīgie reālie fakti no grāfa Senžermēna noslēpumainās un vētrainās biogrāfijas.
Grāfa vārds vienmēr bija saistīts ar dažādām baumām un leģendām. Viņa draugu vidū bija Francijas karalis Ludviķis XV un viņa favorīte marķīze de Pompadūra, Senžermēns draudzējās arī ar Krievijas ķeizarienēm Jeļizavetu un Katrīnu Lielo. Gaišreģa pakalpojumus aktīvi izmantoja arī ķeizarienes favorīti Potjomkins un Orlovs.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 16 (27.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.