Precas un dzimst mazāk nekā mirst

Kopš 29. janvāra Dagdas novada pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas darbinieces — vadītāja Janīna Murāne un vadītājas vietniece Ināra Samuilova — apmeklētājus pieņem Skolas ielā 6, ēkas 2.stāvā. Jaunajā vietā Dzimtsarakstu nodaļas darbiniecēm ir ne tikai darba kabinets, arhīva telpa, bet būs arī pasākumu zāle, kas šobrīd tiek remontēta.

Janīna Murāne pastāstīja, ka pēc pārcelšanās uz jaunajām telpām, nodaļas rīcībā ir palikusi svinīgo rituālu zāle, kas ierīkota Dagdas Tautas namā. Kad jaunajā vietā tiks izremontēta plašā telpa iepretī kabinetam, laulāties jaunais pāris varēs arī tur, ja vien būs šāda vēlēšanās.
“Svinīgais rituāls tautas namā nozīmē, ka tur mums ir mūzika, dzejas lasīšana, atbilstošs noformējums, vairāk vietas un, protams, tas ir par samaksu,” stāsta Janīna. “Ne vienmēr jaunie vēlējās izmantot šo iespēju, un citreiz sareģistrējām savā kabinetā domes telpā, kur maksimums varēja izvietoties kāds desmits cilvēku. Kad šeit būs izremontēta zāle, apstākļi būs labāki. Vai pēc tam mūsu rīcībā paliks svinīgo rituālu zāle tautas namā? Es nezinu, kā lems vadība, tā arī būs.”
Darbinieces stāsta, ka laulību skaits ir krietni sarucis, salīdzinot ar agrākajiem gadiem. Trūkst jauniešu, kuri precētos un dzemdētu bērnus. Dzimtsarakstu nodaļas statistika liecina, ka 2014. gadā laulība reģistrēta 20 pāriem, tostarp četri pāri laulājušies baznīcā. Aktīvākais laulību mēnesis ir augusts. Starp citu, interesentiem jāpatur prātā, ka Dagdas novadā laulību apliecību drīkst izsniegt tikai baznīcas Andrupenē, Šķaunē un Ezerniekos. Divas laulības slēgtas ar ārzemniekiem (abos gadījumos ar Ukrainas pilsoņiem).


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 17 (03.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.