Rūpes par iedzīvotāju ir galvenais

Dagdas novada Bērziņu pagasts robežojas ar Baltkrieviju, kā arī ar Ķepovas, Svariņu un Šķaunes pagastiem. Pagasta centrs atrodas Porečjē, kopumā pagastā ir 14 apdzīvotas vietas: Andžāni, Buraki, Grizāni, Lastovki, Moroziki, Nazari, Pauļukalns, Pļeņčova, Porečje, Punduri, Pušča, Rusecki, Valuhi, Zjazuļova. Bērziņu pagasta pārvaldes vadītāja ir Romualda Demida, kuru no visu pagastu pārvalžu vadītājiem šogad pirmo aicināju uz interviju.

— Bērziņu pagasts nav blīvi apdzīvots, bet teritorija ir gana liela — aptuveni 100 kvadrātkilometri. Vai izdodas apmeklēt katru ciematu, vai nerodas situācijas, kad kāds vientuļš pensionārs vai cits cilvēks ir visu aizmirsts? Jo šodien vairs nav sovhozi un kolhozi, kad dzīve kūsāja visā teritorijā, kursēja dažāds transports un visi bija kā uz delnas.

— Statistikas dati liecina, ka pagastā deklarējušies 430 iedzīvotāji, no kuriem ļoti daudzi dzīvo centrā. Ļaudis dzīvo arī viensētās, bet tādu nav daudz. Mēs cenšamies nepieļaut situācijas, kad kāds tiktu aizmirsts. Ja rodas problēmas, cilvēki paši ierodas pagastā vai piezvana. Mums ir sociālais darbinieks, kurš iet aprūpēt vientuļos. Pastniece izbrauc pagastu, veicot pasta piegādi, un ja redz kādu problēmu, ziņo mums pagastā. Kaimiņi viens otru uzmana, izsauc mediķus, kad tas nepieciešams. Nav mums bijis tā, ka kāds būtu visu aizmirsts.

— Pagasts robežojas ar Baltkrieviju, vai nerodas kādas problēmas?
— Nē, nerodas. Pašā pierobežā atrodas divas kapsētas – Leimaņu katoļu kapi un Morozovas vecticībnieku kapi, kur vasarā vajag izpļaut zāli, sagrābt un aizvākt koku lapas. Tad mēs saskaņojam ar Robežsardzi konkrētu laiku, kad kapos strādās mūsu cilvēki, cik viņu būs, ar kādu transportu pārvietosies. Tā ir vienīgā neērtība, bet problēmas tamdēļ nerodas. Kopumā pagasta teritorijā ir 11 kapsētas, visas izpļaujam un sakopjam.

— Latgalē valda milzīgs bezdarbs, Bērziņu pagastā tas arī nav mazs. Kādas ir šo cilvēku iespējas izdzīvot?

— 2015. gadā Nodarbinātības valsts aģentūra mums pagaidām iedalīja tikai vienu cilvēku, ko varam nodarbināt algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos (APSD). Līgums tiek slēgts uz četriem mēnešiem.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 17 (03.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.